Friday, August 13, 2010

P E R L U

bila bilik saya terpaksa dikosongkan dengan alasan persiapan kerja kawen, saya perlu menumpang di bilik lain. hmm, bukan bilik lain. tapi bilik-bilik lain.

jadi, setiap pagi kerja ialah pagi yang perlu banyak acara keluar masuk bilik. tidur di bilik kakak, membuat pilihan baju kerja di bilik saya iron baju di bilik kakak. solat subuh di bilik abang, dan akhir sekali ukur simetri tudung dan pilih warna lipstick di ruang tengah. tak cukup dengan bilik, hall kecik tu pun nak takluk. satu-satunya bilik yang saya tak kacau ialah bilik heri. itupun ada juga satu kotak 'barang-barang permainan' saya dalam bilik dia. hahaha..

sungguh suka menjual ikan. bilik sendiri hanya digunakan untuk pilih baju. semestinya bilik tetap kemas dan cantik berseri-seri. segala tujuan hal lain-lain, telah mengguna bilik kakak dan abang. maka, segala barang-barang semak samun seperti charger, buku nota, beg, kotak treasure hunt, tong sampah, selimut extra, bantal extra, anak patung yang berkumpul bak sesi fire drill, semuanya turut menumpang kasih bilik kakak.

seronok juga memeriahkan bilik-bilik kosong milik kakak dan abang sebenarnya. sebab bilik itu hanya berpenghuni lebih kurang sebulan sekali dan setiap kali melakukan 5s tingkat atas, semua bilik perlu dicuci dan dimop. terasa sungguh rugi bila gagal tidur di bilik yang suci murni disukai ramai.

tapi esok sudah buat keputusan pindah masuk bilik sendiri. dah penat berjalan keliling rumah mencari hairband ataupun jarum peniti untuk pin tudung. bila tinggalkan di bilik abang,suka sangat mencari di bilik kakak. bila penat, terus kensel pakai tudung belit-belit dan pin-pin. terus jadi tak lawa sepertimana yang diimpikan.

ESOK PERLU.

perlu puggah semua baju masuk dalam almari, perlu lipat semua selimut, perlu lapik balik cadar bilik kakak, perlu susun semua bekas-bekas hantaran, perlu cari ruang kosong untuk simpan bunga telur, perlu cuci kipas, perlu lap tingkap, perlu jemur bantal, perlu vacuum bilik abangs ebab si kecik tu cepat sangat bersin kalau ada habuk, perlu kemas hall supaya nampak macam hall dan bermacam perlu lagi.

PERLU PUASA

Thursday, August 12, 2010

harapan

berharap pulang hari ini disambut dengan sup ikan merah.

Wednesday, August 11, 2010

2 3 4

ada orang tegur, ticker lady bugs hari ini cantik: 2 bulan 3 minggu 4 hari.

hmm.. cantik eh?
cantik itu descriptive. kalau kamu tahu apa yang sedang berkejar-kejar dalam kepala saya untuk 2 bulan 3 minngu 4 hari ini, mungkin kamu akan menyesal cakap ticker hari ini cantik.

"my brain is itching and is trying to crawl out of my skull"


hahaha.. kita tolak tepi dulu soal nikah kawen. mari kita berpuasa dulu. hoyee!!!


sebagai seorang anak yang baik, saya janji dengan bonda nak bangun prepare sahur pukul 4 sama-sama dengan bonda. last-last hanya tersedar bila shah called and then disusuli dengan bunyi pintu kena ketuk oleh che amid sebagai tanda kejut sahur and it was 4.45 already. janji tinggal janji. cepat-cepat bangun basuh muka dan gosok gigi dan lari-lari turun tangga. mujur bonda belum ambik pinggan dan gelas, maka sempat juga tolong bonda prepare sahur dengan menambil pinggan nasi dan gelas untuk semua orang. ngee!!

serius tak comel kalau buat perangai macam ini di rumah bapak mentua. hmmphh!!!

Tuesday, August 10, 2010

sambal tempoyak dan somtam

semua orang bermuka senang hati hasil dari potluck semalam. bahana makanan yang sangat-sangat terlebih banyak semalam, pakcik cafe merajuk tak mahu meniaga hari ini. hasilnya, semua orang terpaks cari sumber makanan yang lain. mula merindui kejadian potluck semalam. menyesal sebab tak makan ayam goreng cicah dengan sambal tempoyak.

saya teruja menunggu somtam mulai esok.

Selamat Puasa Semua!!