Friday, August 13, 2010

P E R L U

bila bilik saya terpaksa dikosongkan dengan alasan persiapan kerja kawen, saya perlu menumpang di bilik lain. hmm, bukan bilik lain. tapi bilik-bilik lain.

jadi, setiap pagi kerja ialah pagi yang perlu banyak acara keluar masuk bilik. tidur di bilik kakak, membuat pilihan baju kerja di bilik saya iron baju di bilik kakak. solat subuh di bilik abang, dan akhir sekali ukur simetri tudung dan pilih warna lipstick di ruang tengah. tak cukup dengan bilik, hall kecik tu pun nak takluk. satu-satunya bilik yang saya tak kacau ialah bilik heri. itupun ada juga satu kotak 'barang-barang permainan' saya dalam bilik dia. hahaha..

sungguh suka menjual ikan. bilik sendiri hanya digunakan untuk pilih baju. semestinya bilik tetap kemas dan cantik berseri-seri. segala tujuan hal lain-lain, telah mengguna bilik kakak dan abang. maka, segala barang-barang semak samun seperti charger, buku nota, beg, kotak treasure hunt, tong sampah, selimut extra, bantal extra, anak patung yang berkumpul bak sesi fire drill, semuanya turut menumpang kasih bilik kakak.

seronok juga memeriahkan bilik-bilik kosong milik kakak dan abang sebenarnya. sebab bilik itu hanya berpenghuni lebih kurang sebulan sekali dan setiap kali melakukan 5s tingkat atas, semua bilik perlu dicuci dan dimop. terasa sungguh rugi bila gagal tidur di bilik yang suci murni disukai ramai.

tapi esok sudah buat keputusan pindah masuk bilik sendiri. dah penat berjalan keliling rumah mencari hairband ataupun jarum peniti untuk pin tudung. bila tinggalkan di bilik abang,suka sangat mencari di bilik kakak. bila penat, terus kensel pakai tudung belit-belit dan pin-pin. terus jadi tak lawa sepertimana yang diimpikan.

ESOK PERLU.

perlu puggah semua baju masuk dalam almari, perlu lipat semua selimut, perlu lapik balik cadar bilik kakak, perlu susun semua bekas-bekas hantaran, perlu cari ruang kosong untuk simpan bunga telur, perlu cuci kipas, perlu lap tingkap, perlu jemur bantal, perlu vacuum bilik abangs ebab si kecik tu cepat sangat bersin kalau ada habuk, perlu kemas hall supaya nampak macam hall dan bermacam perlu lagi.

PERLU PUASA

1 comment:

Aan Andes said...

haha terus tak cantik tak pakai tudung lilit eh. Ehh me never see u in tudung lilit. Pls wear one bila kita jumpa nnt :P