Wednesday, April 07, 2010

Cik Kiah

Saya rasa seperti seorang Cik Kiah lenggang yang suka jalan berlenggang lenggang kangkung dari rumah ke rumah, kedai ke kedai, balairaya ke balairaya, pusat komuniti ke pusat komuniti untuk mengumpul dan meghebahkan semua berita terbaru dan hot sampaikan tak sempat untuk balik rumah dan tanak nasi serta masak ikan asam pedas untuk ahli keluarga yang tersayang. Statement terakhir tu agak tipu sebab kalau betul Cik Kiah sayang ahli keluarga dia, mesti dia ingatn untuk tanak nasi dan masak ikan asam pedas. hmm..

Tak. Tak. Bukan. Dia sayang ahli keluarga dia. Bukti : Dia mesti balik rumah dia untuk tidur. Cuma dia seronok kumpul berita terbaru dan hot. Macam orang yang suka kumpul fridge magnet setiap tempat yang dia pergi and lagi gigih bila sanggup kirimkan pada sape-sape yang pergi mana-mana untuk belikan dia fridge magnet. Macam tu lah juga ikatan perhubungan antara Cik Kiah dan berita hot.

Mungkin kalau Cik Kiah masak siap-siap sebelum keluar berlenggang, ahli keluarga tersayang dia akan rasa lebih di sayangi. Dan walaupun asam pedas terlebih masam atau nasi terlebih air, tak apalah kot. Sebab kasih sayang itu boleh direalisasikan dalam apa jua bentuk tindakan samada berbentuk bulat, empat segi atau bujur. Main-main. Sebenarnya boleh ditunjukkan dalam bentuk memasak makan kegemaran semua orang walaupun tak berapa sedap ataupun tolong kutip semua baju kotor orang tersayang dan tolong basuh dan tolong jemur dan tolong lipat dan tolong simpan dalam gobok baju. Lama tak pakai perkataan ‘gobok’. dari tadi sebenarnya memaksa diri mencipta ayat menggunakan perkataan GOBOK dan akhirnya berjaya!!

Sambung kembali bentuk-bentuk menzahirkan kasih sayang. Boleh juga membelikan hadiah-hadiah yang disukai ataupun menyokong apa saja kegemaran orang tersayang. Dalam konteks cerita Cik Kiah ini, ahli keluarga dia boleh menemankan Cik Kiah melakukan road tour sebagai tanda sokongan mereka terhadap kegemaran Cik Kiah dan menunjukkan yang mereka juga sayang kepasa Cik Kiah.

Hmm.. Cik Kiah, Cik Kiah.

Tiba-tiba rasa dah jauh terpesong dengan cerita Cik Kiah. Dan disebabkan selalu mendengar pepatah orang-orang tua, maka cepat-cepat buat u turn untuk pulang ke pangkal jalan.

Tujuan sebenar saya tulis entri ini ialah nak bagitahu saya jarang update blog sebab saya seronok lompat-lompat blog orang lain. Macam Cik Kiah yang seronok-seronok buat road tour sampai tak sempat nak tanak nasi dan masak ikan asam pedas. Tapi, walaupun dia tak sempat tanak nasi untuk ahli keluarga dia, tapi dia sayang dan ingat ahli keluarga dia. Saya pun sama. Masih lagi masuk blog kamu semua tapi tak sempat tinggalkan kesan tapak kaki.

3 comments:

artisticklytouch said...

ish, apa kau cerita ni?

mat jan said...

rena rasa macam nak makan eskrim tapi sampai kedai dia beli biskut tawar cap ping pong

and bila orang tanya dia beli apa, dia jawab dia beli biskut marie.

rena said...

art..
citer pasal cik kiah la..

jan..
beli biskut tawar cap ping pong ok lagi.
ko tau tak sape yang bila mak dia kirim beli kelapa parut sebiji alih-alih dia bawak balik santan sepaket?