Friday, March 05, 2010

Pari-pari kacak, kau guris hatiku

Bahana menyombong dengan pc rumah sampai keyboard pun macam bosan dan macam malas-malas nak keluar huruf bila saya type. sila padan muka sendiri sebab dah lama sangat-sangat tak main game dengan keyboard ni sampai jari-jari dah tak punya pertalian ala-ala avatar dengan keyboard. Hmmphh!!!

Kita tolak tepi dulu citer-citer tentang baju pengantin, hantaran, bunga telur,kanopi dan kerusi meja (sebab saya tak buat pape pun lagi sebenarnya) mari kita berkongsi cerita lain.

Viva merah kena rempuh. .

TAK SUKA (saya harap ada font yang lebih besar dan warna merah yang lebih merah untuk ayat ini)

Side skirting tergores dengan teruk sampai tahap keyakinan melonjak-lonjak akan menang kalau masuk pertandingan Gores dan Menang. Bahagian bawah pintu belakang kemik. Cat tertanggal sampai nampak besi kaler putih. Kalau Viva Merah ini ialah seorang yang bernyawa tapi bukan sotong, mesti luka dia ibarat ‘luka sampai nampak tulang kering’(read: tulang sotong bukan warna putih tapi transparent)

Tak tahu kenapa boleh menangis teresak esak bila sampai rumah padahal lepas kena tu, masih boleh drive sambil dengar radio. Agak buruk rasanya muka ketika itu.Sudahlah posisi duduk ialah mencangkung sambil jari mengusap-ngusap tempat kemik. Tambah-tambah lagi bila bonda keluar bertanya kenapa dan che amid pulak keluar dengan uniform selepas mandi, bertambah teresak-esak sampai hanya mampu jawab “motor rempuh masa nak u turn. dia lari” Macam la ada teori “Kalau bersedih sebab kereta kemik hingga menitiskan air mata dalam jumlah yang besar, terus kereta akan tak kemik serta cat pun terus ok.” Penuh angan-angan Sleeping Beauty.

Tapi bila che amid bertukar menjadi Inspektor Shahab dan soal siasat bagi signal ke tak sebelum U turn, jawab dengan yakin “Ya!!” sebab bunyi signal itu ialah bunyi terakhir yang didengar sebelum dengar bunyi pelik dan rasa gegaran yang tiba-tiba dan baru nampak ada seorang budak motor di sebelah tengah senget-sengat atas motor sambil fikir “Oh, kacaknya dia. Dari mana sang pari-pari kacak ini datang?” Penuh keterujaan. Ok, ok. Sebenarnya tak fikir pasal pari-pari kacak tu. Tapi hanya fikir macam mana motor ni boleh ada kat sini? Sebab tadi masa nak u turn dah tengok side mirror and it is clear. Terus tekan brek. Dan si motor kacak pun berjaya mendapat keseimbangan badan balik dan terus melalui depan Viva. Meninggalkan saya yang terpana dan terpaku dengan wajah kacak dia. Wuuuuu!!! Oh, dan tak lupa juga meninggalkan kesan yang mendalam pada Viva merah saya.

So that’s it. Viva merah dah comot. Benda dah jadi. Nak mintak gantirugi pun si pari-pari kacak dan blah awal-awal. Nak ketuk sendiri, saya hanya ada tukul kecik. Nak cat sendiri, saya hanya ada Buncho merah yang bukan metallic. Maka, serah saja pada abang pomen. Tapi dengan lampiran kertas berkepala Agung.

Tarik nafas. Hembus. Senyum. Redha.

4 comments:

jinggo said...

apa nak buattt....
dah nasiibbbbbb.....

siannyneee.....

ada rasa nak naik keta kebal tak.....

jangan marah haaaa.....

sy pon penah kena jugakkk.....
hihihii......

jaketbiru said...

nasib baik tuan viva hanya terguris di hati dan berkaca di mata.. alhamdulilah.. kalau tuan viva cedera kan dah turun nilai hantaran kawin nya.. hehehehe ampunnnnn..

berhati hati di jalan raya

rena said...

jinggo..
hahaha, ada jugak rasa mcm tu. tp tkut susah nk parking plak. itula, bnda dah jadi kan.. huhuhu

jaketbiru..
hehe.. yer2, akans entiasa berhati-hati.
rasa mcm nk claim upah ketuk n cat dlm hntaran. boleh?

millysan said...

reena..me masa kena langgar dulu memang frust n geram2 sangat...nak wat camne..bumper me dah gi cat awal2 masa dapat bonus ari tue...tp nak cat 1 body me x der duit...since yang bumper calar banyak tempat...rasa agak berbaloi...kena bg lampiran kertas berkepala agung...huhuhu