Thursday, December 31, 2009

tak mahu jadi mariam

lately punya satu habit iaitu tiba-tiba je suka senyum sorang-sorang. walaupun waktu tu sebenarnya tengah buat report pasal belas-belas ribu akaun yang ada ribu-ribu dan juta-juta hutang. ataupun tengah taip sms untuk jejaka kapal minyak tanya samada dia dah sampai ke darat atau belum. ataupun tengah tampal-tampal resit parking untuk buat claim sheet. ataupun tengah kira duit yang ada dalam wallet untuk keluar lunch. ataupun tengah tunggu lift yang maha lambat sebab satu lift jer yang function dan meninggalkan sejarah hitam pada lift yang tak berfungsi tu. ataupun dalam bas on the way nak pergi office (ok, ini sebenarnya jarang sebab selalunya dalam bas ialah waktu tidur yang berkualiti) takper, at least senyum sorang-sorang jer. kalau mengilai? time semua orang khusyuk buat keje, tiba-tiba jer mengilai. tengah tunggu lift tiba-tiba mengilai. tengok telefon tiba-tiba mengilai. mariam ke apa pompuan ni? hmm..

Tuesday, December 29, 2009

bukan ilyana sorang yang ada impian

sebenarnya tengah malas nak buat kerja sampai keluar macam-macam alasan termasuk lenguh bahu pegang mouse lama-lama. walaupun dah cuba guna mouse dengan tangan kiri, masih juga tak mencabar. dan walaupun tahu yang esok akan ada banyak kerja kalau tak buat separuh kerja tu pada hari ni tapi tetap juga tak nak buat dan nak buat kerja lain. maka untuk impian pertama saya ialah saya tak perlu buat kerja yang banyak-banyak tu esok dan sampai bila-bila.

yang kedua ialah pakai heels 4 inci kegemaran dan lari laju-laju seperti nak kejar naik tren sebab dah 10 minit lambat dari waktu yang sepatutnya or lagi dramatic seperti nak menyelamatkan seorang budak kecik yang sedang kutip bola kat tengah jalan dan dia tak perasan ada kereta laju yang datang dari arah depan. selalunya kalau pakai high heels, automatic akan jalan sopan-sopan. motif utama ialah bukan sebab nak bagi orang tengok kasut tinggi tu atau nak bagi orang dengar bunyi tapak kuda hasil penangan high heels tu tapi sebab nak rasa ketinggian ekstra yang dialami ketika memakai kasut tinggi.

lepas tu mengimpikan panggil shah ‘shah’ dalam satu conversation telefon yang panjang. sebab mengikut perkiraan tahun, kami dah sebaya. so, macam kawan-kawan sebaya, kita panggil nama saja kan? tak perlu ada panggilan ‘abang’ or ‘kakak’. hanya ada beberapa hari untuk melunaskan impian ini. kalau tak dapat, kena tunggu tahun depan. tapi, tak mustahil saya kena panah petir kalau buat macam ni tahun depan. kena buat tahun ini juga.

lepas tu nak makan shushi. makan shushi. makan shushi.makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. makan shushi. kenapa? ini ritual birthday saya setiap tahun.

then, nak makan cheese cake. tapi setiap kali masuk secret recipe, mesti rasa bersalah pada diri sendiri dan juga lemak-lemak badan. rasa macam menduakan mereka.

urghh… mesti esok banyak keje. bawak bekal la so that tak payah turun beli lunch.

Thursday, December 24, 2009

plan cuti saya

1. pergi rumah cik dyan
2. gaduh-gaduh manja dengan dua orang power rangers kat sana
3. bagi adiah kat setiap power rangers : beg skolah kat power rangers besar and t shirt kat power rangers kecik
4. bawak mother of power rangers pergi beli barang-barang sekolah power rangers besar (and of course the two power rangers pun kena bawak sekali)
5. bawak bonda dan che amid survey barang-barang kawen dekat nilai 3
6. gaduh lagi dengan dua orang power rangers
7. belikan Bidaman dengan guli yang banyak-banyak untuk permainan bersama-sama
8. ajak power rangers basuh viva merah (upah ais krim sorang satu)
9. layan movie Setem dengan mother of power rangers sambil makan triffle dan ais krim
10. gaduh lagi sekali dengan power rangers sebelum balik

Thursday, December 17, 2009

cita-cita hari esok

tak tahu kenapa excited sangat nak pegi Giant and beli barang-barang untuk buat triffle

Wednesday, December 16, 2009

sesi menaruh harapan

hari ini birthday cik dyan



yang ke 34




dah tua!!!!!

Monday, December 14, 2009

ini kisah potong rambut

selalunya, misi menjejakkan kai ke salon rambut hanya berlansung selepas tarikh hari lahir, tapi tahun saya berjaya potong rambut dua hari sebelum aidiladha. gigih menunggu setengah jam untuk potong rambut sebab orang ramai dengan baju kurung hijau raya tahun 2004 dan tudung hitam belit-belit. mujur saya bawa organizer starbucks yang didalamnya hanya penuh dengan conteng-conteng merapu saya tiap-tiap malam, maka saya boleh buat-buat sibuk membelek organizer tersebut. sampai rumah pukul 9 malam. dan sebab shah kata dia nak datang raya haji nanti, sengaja saya diamkan cerita ini pada dia. konon-kononnya nak buat surprise. alih-alih time raya haji, dia tak jadi datang dan cerita potong rambut basi tu disampaikan waktu saya dah tiga empat kali cuci rambut. biasalah, bila rambut pendek, makin senang nak cuci n bilas. so rajin la sikit cuci rambut. lagi 15 minit nak balik. tak sabar. saya beli shampoo baru semalam. ngee!!

read: cerita ini pun sebenarnya dah basi.


Wednesday, December 02, 2009

kertas ujian sumpahan rena sesi petang

1. Kalau boleh saya nak sumpah dia jadi

a: hamster gemok kaler coklat muda - saya nak bela tp bagi dia makan makanan ikan laga

b: bola keranjang - saja nak simpan dalam stor

c: pokok bunga - saya nak siram dia sampai dia lemas


d: kalendar - boleh pangkah-pangkah dia tiap-tiap ari

tapi, kalau saya tak boleh sumpah dia, saya nak...

senyum manis depan dia. dia bukan siapa-siapa yang berjaya switch off 'lampu happy working' saya.