Friday, October 30, 2009

ada berani???

bila bonda telefon tukang jahit semalam, saya rasa mahu guling-guling atas rumput dan gigit semut-semut yang bersarang dekat batang pokok nangka belakang rumah saya. motif: baju baru siap alter. manik belum siap. belum siap atau belum jahit? hmm.. dan lagi, saya mahu cabut bulu kucing jiran depan rumah sampai jadi kucing sphnyx sebab makcik tukang jahit tu memandai-mandai pulak memberi komen kononnya majlis lambat lagi dan kami tak perlu gelabah kalau baju masih belum siap. eh, makcik ni.. buat cross stitch gambar ikan duyung kat mulut tu baru tau. majlis lambat ke, majlis cepat ke, dah kalau janji nak siap, siapkan la. ini tak siap-siap. geram ok!!

lepas tu saya mula la membuat confession nekad dengan bonda. “kalau esok pun tak siap jahit manik lagi, ambik je lah baju tu. kita jahit sendiri”
masa tu confession dibuat dengan iringan lagu Gemuruh - Faizal Tahir. yelah, semangat membara tak puas hati sebab dia janji nak siapkan sabtu lepas ini dah nak masuk satu lagi sabtu masih tak siap-siap. kan ada jer nanti pakai budak baju kurung form 4 untuk sarung cincin. motif: baju kurung form 4 tu warna krim dan boleh match dengan selendang manik-manik berat di atas kepala.

so, lunch tadi saya mula bina kubu dengan kakak rebung. in case nak kena jahit manik sendiri, kena la tengok contoh-contoh. masuk web site sana, masuk web site sini. tengok yang cantik-cantik. komen yang tak berapa cantik, hahahaha..

kesimpulan: kalau saya nak jahit manik sendiri, saya harus mula cuti hari selasa. ada berani rena?

Tuesday, October 27, 2009

dah lama saya teringin...

nak makan biskut tiger cicah soya bean





tengah taip entri ni tiba2 nampak kak fieza lari-lari kejar kertas yang keluar dari mesin fotostat. comel!!!

Monday, October 19, 2009

confession bos paling besar saya

tadi, dia cakap..

dulu, dia pernah masuk lokap satu malam


hmm...


cerita lain: u, hari ni i bawak sandwich sardine for my office potluck. kalau dulu, mesti i pack kan untuk u skali. masuk dalam plastik putih and then masuk dalam envelope. siap staple. and esoknya, envelope tu akan berisi toblerone untuk i.

Friday, October 16, 2009

entri jeles semata mata

saya selalu kena drive kalau keluar pegi mana-mana. kalau tak drive pun saya kena duduk depan baca signboard. jarang sangat-sangat saya dapat duduk belakang dan bersenang-lenang tengok bunga, tengok awan, tengok lampu isyarat dan menghirup udara ala-ala segar padahal bau asap semata mata. dan saya sungguh jeles dengan dia di bawah ini.


sila scroll
















scroll lagi









tada!!!




dia duduk belakang sambil hirup segar dan tak perlu drive!!!


Thursday, October 15, 2009

s t r o n g

dunia akan terus berputar. tak kira waktu itu kamu sedang melompat riang atau pun sedang memeruk diri melayan kesedihan keseorangan. ataupun sedang enak-enak menikmati cheese cake dengan parutan kulit lemon segar (yang akhirnya kamu tahu, itu cheese cake terakhir dari dia)


pls be strong

Tuesday, October 13, 2009

sesi mengenang 111009

orang kata, jangan kenang benda yang manis-manis sahaja. maka dengan itu, saya akan selalu mengenang layanan staff Hab** Jewe** di Semua House.


Kali pertama kami masuk, tak punya ruang untuk pilih cincin dengan senang hati. Terpaksa berhimpit-himpit dengan handbeg makcik yang besar-besar. Ok, tak per. lepas raya, orang dapat bonus. so memang orang ramai.

Tiga kali minta baru Lelaki Hab** itu perasan akan permintaan saya. Itupun bukannya permintaan saya dipenuhi. Dia sibuk memanggil seorang Perempuan Hab** nombor 1 yang seronok-seronok berbual dengan Perempuan Hab** nombor 2 di meja hujung sana. Ok, takper. Orang ramai, kaunter pun kecil dan staff pun tak ramai. Kami tunggu. Tunggu dan tunggu lagi. Tapi tak sampai-sampai.

Tahu apa respons Perempuan Hab** nombor 1 selepas dipanggil? Dia hanya jeguk-jenguk dari port bersembang dia dan kemudian menyambung keseronokan berbual dengan Perempuan Hab** nombor 2. Ok, yang ni memang tak ok. Saya ajak Shah keluar. Tak suka dan dah mula emo.


Tapi dia cool lagi. Dia ajak saya pusing-pusing kedai lain. Kemudian dia ajak saya masuk sekali lagi. Kali ini kami berjaya berkomunikasi dengan Perempuan Hab** nombor 3. Dia cakap dengan Perempuan Hab** nombor 3 "Saya nak tengok cincin diamond untuk tunang".

Perempuan Hab** nombor 3 kemudian ke kaunter 1, bawa keluar satu tray yang penuh dengan cincin dan kemudian dia masukkan tray tu ke kaunter 2. tahu lokasi kami masa itu?

Jawapan: Kaunter 3.

dan untuk mengukuhkankan lagi kenangan, Perempuan Hab** nombor 3 itu mula tersengih-sengih melayan pelanggan yang baru sangat-sangat masuk. sekali lagi saya ajak dia keluar.

owh, bukan. saya tak ajak dia keluar tapi saya terus tarik dia keluar.

Friday, October 09, 2009

ini cerita masa saya umur 3 tahun dan abang saya umur 7 tahun

saya panggil abang saya angah. beza umur kami empat tahun. memandangkan saya hanya ada seorang abang dan seorang kakak, tapi kakak lebih suka duduk rumah dan jaga adik bongsu kami, saya suka ikut angah pegi main. petang-petang saya mesti siap dengan seluar pendek, tshirt trebor dan rambut toncang dua dan tunggu dia untuk keluar main sama-sama.

dia suka sangat dengan lagu Inilah Barisan Kita. saya pun ikut suka sebab dia selalu menyanyi lagu tu. dia kata saya kena hafal lagu tu. kalau tak hafal, nanti polis tangkap. ok, sebab takut kena tangkap polis, saya hafal la lagu tu and nyanyi sama-sama dengan dia.

suatu hari, che amid bawak kami keluar jalan-jalan. tiba di traffic light, saya tengok sebelah kete che amid ada lori polis. ramai polis duduk belakang lori tu. siap dengan uniform. tiba-tiba saya teringat angah cakap


“kalau tak ingat lagu Inilah Barisan Kita tu nanti polis tangkap

saya mula nyanyi dalam hati

inilah barisan kita
yang ikhlas berjuang
siap sedia berkorban
untuk ibu pertiwi

sebelum kita berjaya
jangan harap kami pulang
inilah sumpah perdekar kita
untuk ibu pertiwi

eh, salah.. ulang balik

inilah sumpah perdekar kita
untuk ibu pertiwi

salah lagi.. ulang lagi

inilah sumpah perdekar kita
untuk ibu pertiwi

bukan. bukan untuk ibu pertiwi. ayat dia lain.
tapi saya tak ingat.

saya mula takut. saya tengok polis-polis dalam trak tu. semua tengah bersembang. tiba-tiba ada sorang polis pandang saya dan senyum.

uwaaaaa!!!! mesti dia nak suruh saya nyanyi lepas ni

ok, kita cuba sekali lagi..

inilah barisan kita
yang ikhlas berjuang
siap sedia berkorban
untuk ibu pertiwi

sebelum kita berjaya
jangan harap kami pulang
inilah sumpah perdekar kita
untuk ibu pertiwi

aduih.. salah lagi

masa tu saya tak tahu apa nak buat. saya dah mula terbayang-bayang polis tu gari tangan saya. kena heret masuk dalam kete polis. dan heri plak menangis nak ikut saya. tapi saya kena ikut polis tu jugak. lepas masuk dalam kete polis, kete tu jalan sambil bunyi siren. saya tengok adik beradik saya makin jauh… makin jauh…

lepas tu saya tengok lori polis tu dah jalan. tapi lori polis tu belok kanan. owh, ok. selamat. mesti dia nak pegi suruh orang menyanyi dulu. lega betul hati saya. tapi petang tu, meskipun dengan seluar pendek, tshirt trebor dan rambut toncang dua, saya tak keluar main dengan angah.

saya duduk hafal lagu Inilah Barisan Kita

Thursday, October 08, 2009

skala sengih

kalau dalam skala sengih, paras maksimum dia ialah 10.00


- paras skala sengih sopan saya ialah 5.00


- dan paras skala sengih sorang-sorang saya ialah 11.50

Wednesday, October 07, 2009

sedih

berat hati nak buat. tapi terpaksa buat.

Tuesday, October 06, 2009

untuk dia

saya makan cheese cake hari ni. two slices. dengan iringan doa semoga dia happy, sihat, gembira dan big enuff untuk jadi 'lelaki marlboro'

Monday, October 05, 2009

kenapa diorang pergi training dan meninggalkan saya

bila kakak rebung and kakak zela.. jap, macam pelik jer bila panggil kak zela as kakak zela. ok, tukar : bila kakak rebung and kak zela tak der, rasa rasa: 1. keseorangan. 2. kesepian. 3.kerinduan. overall: saya rasa bosan. sebab kalau dua orang perawan ni ada, saya boleh dengar telefon kak zela yang berbunyi dalam nada malu-malu dan juga boleh dengan kakak rebung bercerita tentang cardcaptor ilya dia mahupun saya curi-curi dengar gossip-gossip dia dengan wanchor. hahaha, rena, sungguh jujur penyataan ini. ampun kak, tapi kita kan berkongsi ruang atmosfera yang sama, tu sebab saya boleh dengar. dan saya macam tak sabar tahap ion-ion yang teruja dan mula melompat-lompat untuk tunggu Idea of the Month keluar. bolehla kita berkongsi neuron dan menang rm2000 sama-sama. berangan!!

minggu lepas ialah minggu kecelaruan emosi. saya takut nak telefon haiqal sebab nanti dia akan paksa saya pegi rumah dia. alasan: dia dah banyak kali datang rumah wan, so semua orang kat rumah wan kena buat site visit ke rumah dia. and he is soooooo demand. sampai hantar sms dekat saya ‘datang la..’ pada hari sabtu lepas-lepas. dan bila cubaan a.k.a paksaan itu tak berjaya, dia mula attack ayah ngah dia @ en teruna sulung (read: yang kini sudah ada anak lelaki sulung) juga dengan menghantar khidmat pesanan ringkas berbunyi ‘datang sini hari sabtu’ tapi dua-dua sms hanya mampu dipandang lesu.

sorry yer haiqal, cikna banyak keje nak kena settle. cikna ada empat sabtu jer lagi sebelum family cikshah nak datang. and empat sabtu tu dah penuh dengan agenda servis viva merah, cari cincin, cari baju, buat facial, manicure, kemas rumah, basuh karpet, makan aiskrim sedap, tengok dvd dengan ayah su dan juga main game bookworm. (sebab kalau haiqal ada, cikna tak dapat buat 3 agenda terakhir tu dengan tenang)

cerita pasal tunang. sekali fikir saya rasa macam semuanya dah ok. dua kali fikir macam banyak jer lagi yang tak ok. bila kali pertama saya tanya bonda pasal menu untuk majlis tu nanti and dia jawab ‘itu ini dan itu ini’, saya rasa ok dan sedap. tapi bila che amid tanya bonda soalan yang sama dua jam selepas saya tanya bonda, dan kebetulan saya ada disitu dan terpaksa mendengar jawapan ‘itu ini dan itu ini bonda’ buat kali kedua (kerana kami juga berkongsi atmosfera) , saya mula rasa tak ok. kalau boleh, saya sendiri yang mahu basuh kawah gulai tu sebelum makcik-makcik tukang masak tu gunakan untuk memasak gulai kawah nanti. rena, tarik nafas dan sila makan gula-gula Trebor T Drops dengan perlahan-lahan.

bab makan untuk majlis nanti saya pass baton pada bonda dan assistant dia yang diimport khas dari perak. huhu, menu makan dia berubah setiap hari. dan setiap hari juga dia menelefon puan assistant dia untuk berbincang tentang menu. oh, bondaku dah jadi jelmaan Jamie Oliver. ke dah jadi Nigella? tapi takde plak nampak dia colek-colek makanan dalam kuali tu dengan jari.

emosi makin bertambah-tambah kusut bila saya dah mula sukakan kasut Primawera warna hitam tu. tapi dengan hampa dan tak puas hati sebab tak ada saiz 6. frust sampai saya lansung tak mahu masuk kedai kasut yang lain dan balas dendam dengan beli selipar jepur gambar tulang ikan warna hijau hitam yang berharga rm10. meskipun dia komplen yang warna hitam tu nampak dull sangat dan lansung tak ranggi dan terus cuba meracun saya untuk beli sneakers warna purple dan hitam, saya rasa kalau saya beli sneakers tu saya nak bela hamster dalam sneakers tu.


hmm.. lamanya diorang ni pergi training..