Friday, September 25, 2009

budak busuk yang beraya bersama saya

hari pertama saya mula kerja selepas beraya yang sakan dengan makan-makan. bilangan ahli keluarga makin kurang. hanya che amid, bonda, saya, en teruna sulung and haiqal yang memenuhi rumah pada malam raya. tapi kami masih bakar sate, masih main bunga api, masih buat rendang and masih punya baju raya warna warni. waktu acara salam raya pun tiada lagi adegan air mata yang mengalir, hanya bergenang-genang dalam kelopak mata sahaja. lagi-lagi bila haiqal buat perangai. dia tak nak beratur untuk salam atok and wan so cikna kena bagi dia salam dulu and lepas tu, dia duduk sebelah wan as if cikna and ayah su yang kena salam and mintak maaf dengan dia.


haiqal busuk!!!


Friday, September 11, 2009

sorang lagi

satu:
hmm.. baru saja kena gertak semalam, hari ni dia dah tunjuk muka comel dia. Q.. i tak marah u lah. tapi u saje je buat tertunggu-tunggu tau. saje buat-buat jual mahal. kadang-kadang i macam penat nak tunggu u. tapi.. dua minit jer. masuk minit ketiga, i envy u balik. alahai Q...

dua:

malam tadi semua orang berkumpul di Pusat Bersalin Umra. kalau tanya haiqal knape kita datang sini dia akan jawab "nak tengok baby ayah ngah" sambil sengih-sengih and nampak gigi rongak dia.


waktu en teruna sulung sorong baby cot and bawa dia masuk dalam bilik, dia tengah tidur. kecik sangat-sangat. muka pun kedut-kedut lagi. atok masuk toilet, ambik wudhu' then azankan dia. dia buka mata, tapi diam jer. maybe sebab ayah dia dah azankan dia petang tadi, so dia tak terkejut sangat dengan alunan azan tu. ataupun sebab suara atok merdu sangat ala-ala lullaby untuk terus sambung tidur. tapi bila wan usap kepala dia, dia mula merengek. tapi wan usap lagi. usap pipi, usap dagu, dia mula menangis. agaknya tak selesa atau tak suka orang sentuh-sentuh and kacau dia tidur. tapi suara dia halus jer. sampai saya geram rasa macam nak picit-picit cuping telinga biar dia menangis lama-lama. makin lama dia nangis makin kuat. sampai misi masuk tengok. tapi misi tu senyum and then keluar balik bila kitorang cakap semua ok. dia nangis lagi. wan pun dah stop usap pipi cucu baru dia. haa.. tau takut bila budak tu tak berenti nangis. tapi lepas tu bila ayah dia panggil dia..

"qashah, tak de apa. tidur yer.. "


terus dia diam. pelan-pelan dia pejam mata dia balik and tidur.


tiga:
Qashah, welcome to the world dear. have fun and jangan risau, Qashah ada ayah and ibu untuk pimpin Qashah berjalan. Qashah ada atok and wan untuk mengadu kalau Qashah kena marah. Qashah ada Mama Reney and Ayah Lan untuk pegi jalan-jalan and mandi laut. Qashah ada abang Haiqal and kakak Anis untuk main sama-sama. Qashah ada Ayah Su untuk bawak Qashah naik motor laju-laju. and last but not least.. Qashah ada Cikna untuk beli baju Disney yang comel-comel, sarung tangan gambar rusa, botol susu bentuk kepala mickey mouse, topi jalan-jalan gambar katak, t shirt POLO, jeans GAP, selimut tebal yang ada cross stich gambar Barney, kain lampin warna warni, kelambu baby yang abang haiqal sebut as 'tudung baby' and macam-macam lagi. tapi.. itu kalau Cikna kaya la. Kalau Cikna tak berapa kaya (macam sekarang) Cikna sayang awak banyak-banyak pun cukup la yer.. ngee!!!

Thursday, September 10, 2009

Dear Q..


u kan, sombong tau.. benci!!!


Friday, September 04, 2009

si pembuli anisha



rasanya baru sangat-sangat saya bercerita tentang kelahiran anisha. kini dia ialah pemegang watak pembuli nombor satu dalam keluarga besar che amid. mangsa pembulian dia tak lain tak bukan ialah haiqal. tapi sehebat manapun dia membuli, dia pasti kalah dan menangis sekuat hati bila tengok atok pakai helmet hitam. (boleh takut tengok orang pakai helmet hitam? tak macho lansung!!) anis bakal dapat kawan. insyallah en teruna sulung akan dapat baby sebelum raya tahun ni. at last, cik dyan dapat jugak merasa macam mana ada anak sedara. hehe, cik dyan.. boleh la kita buli budak kecik tu lepas ni. saya tahu, selama ni awak tak sampai hati nak buli anak sendiri kan?? bonda sejak semalam asyik risaukan kakak ipar saya.

tekaan saya hari ini: lauk berbuka puasa dia mesti tak grand sebab dia tengah gusar dengan keadaan menantu perempuan dia yang rajin sangat basuh pinggan tu.

update terbaru: saya baru lepas telefon bonda. confirm!! bonda hanya masak gulai lemak pucuk ubi dan ikan selar goreng serta sambal belacan dan ulam timun untuk berbuka.

sabar yer bonda.. insyallah semua ok.

hmm, nanti kita sambung bila en teruna sulung dah dapat title 'ayah' ok.. saya nak telefon kakak ipar saya yang bakal dapat title 'ibu' sekejap.

Wednesday, September 02, 2009

hari hari tanpa dia

tipu kalau saya cakap ia masih hari-hari biasa. tapi tipu juga kalau saya describe ia sebagai hari-hari yang luar biasa.

hmm... *tarik nafas

tiada apa. sebab dia sebenarnya tetap sentiasa ada.