Friday, August 21, 2009

Ucapan Paling Ringkas

Salam Ramadhan untuk kamu semua.
Selamat Berpuasa. Maaf Zahir Batin

Wednesday, August 19, 2009

dia dah perasan

dia dah perasan. sedangkan saya sendiri tak sedar. saya kira mesti dah lama dia simpan nak tanya soalan ni, tapi sengaja di delay. tapi agaknya semalam dia makin pelik bila saya bersungguh-sungguh bercerita tentang filem Hindustan yang saya tonton minggu lepas. tak dapat tahan, akhirnya dia tanya jugak

“u, dah makan kerang eh sekarang? i noticed dah 3 kali u told me u mkn nasi lauk kerang. u ok tak ni dear?”

saya tak kisah kalau dia tanya pasal kerang sebab dulu saya memang tak sukakan makhluk laut yang bercengkerang itu.


tapi dia tanya saya “u ok tak ni?”

pelik sangat ke kalau makan kerang?
hmmphh!!

Tuesday, August 18, 2009

adik saya

saya dan dia beza tiga tahun. dia ialah musuh ketat saya masa kecik-kecik dulu. kami wajib bergaduh dalam sehari. dan tabiat bergaduh setiap hari itu hanya tamat bila saya masuk asrama.

waktu saya di matrikulasi dan dia di asrama, dia selalu mengadu tentang susahnya nak ikut peraturan asrama. almari baju saya ialah tempat simpanan rokok dia tiap kali dia balik cuti sekolah

bila saya masuk universiti dan dia pula di kolej matrikulasi, kami mula berkongsi duit poket. kalau che amid masukkan saya rm120 dan dia rm100, saya akan masukkan rm10 untuk dia. biar sama banyak. meskipun saya tahu di kolej matrikulasi tu, makan minum semuanya ditanggung dan dia tak perlu beli rujukan tebal-tebal atau fotostat nota bertimbun-timbun.

waktu dia isi borang UPU, saya satu-satunya ahli keluarga yang menyokong dia untuk ambil kursus kulinari di UITM tapi bila encik teruna sulung yang isikan borang UPU dia, dia dapat kursus Sains Gunaan - Pemodelan Komputer di USM

bila saya mula kerja, saya ialah bank dia. saya tak berikan dia kad atm saya tapi saya beri dia id dan password cimbclicks saya.

waktu motor dia tiba-tiba jammed di tengah jalan di penang, dia hanya bagitahu saya. lansung saya tak ceritakan pada bonda dan che amid kerana takut mereka risau. diam-diam saya keluarkan duit asb saya untuk dia baiki motor dia

waktu dia cerita yang dia fail satu paper final dan tak boleh grad tahun lepas, saya cakap “takper, pegi settle sampai habis.” itu saja.

waktu dia bagitahu yang result Final Year dia dah keluar, saya lah orang yang kena check dan print semua result-result tu untuk dia

waktu dia dapat surat konvo dari USM, dia hantar mms pada saya. gambar surat tawaran. padahal bukan tak boleh tunggu saya balik.ok, saya tahu dia excited tapi malu-malu.

waktu dia konvo hari tu, bila lihat dia berjalan-jalan dengan sut hitam dan kemeja putih siap tersarung jubah ungu di luar, saya nampak dia dah ‘besar’. saya tahu bonda dan che amid senyum lebar dalam hati. dia pegang rekod buat degree paling lama dalam keluarga kami. orang lain hanya ambik masa 3 hingga 4 tahun untuk buat degree, tapi dia sampai 5 tahun. bonda kata perangai anak bongsu memang lain sikit. saya iyekan saja.

waktu tengok balik gambar ni, saya teringat sekeping gambar tahun 1995 dulu. dalam gambar tu, kami pakai uniform sekolah. posisi masih sama, senyum juga sama. cuma sekarang, dua-dua dah tak pakai uniform sekolah dan dia lebih tinggi dari saya meskipun saya pakai heels 4 inci.

dia dah besar. tapi dia tetap adik saya.

Monday, August 17, 2009

selamat

saya dah selamat sampai KL. dah kembali kerja seperti biasa. cerita konvo nanti saya update later. dua hari cuti, kerja menimbum bagai Bukit Raja. siap kerja dulu.

kan best kalau kita boleh sama-sama tengok awan macam ni..

Wednesday, August 12, 2009

empat nota kecil

  1. saya habiskan 10 minit cari tudung hitam favourite saya tapi hampa. masuk minit ke 15, saya jumpa dia bersama dengan lipatan baju en teruna bongsu yang semuanya berwarna hitam. hampa kali kedua sebab waktu itu saya dah pakai tudung warna putih.
  2. hujan pagi selalu buat saya senyum. dan atas alasan "hujan lebat, nanti mesti lapar", pagi-pagi lagi saya jamu perut saya dengan nasi lemak lauk paru. siap request sambal lebih padahal saya dah sedia maklum yang sambal tu pedas tahap keluar air mata dan merah hidung. result: saya habiskan 1 litter air kosong sebab pedas sangat-sangat.
  3. saya jumpa roman minggu lepas untuk pulangkan novel dia yang diperam berbulan-bulan. dan sebagai saguhati, saya belanja dia yong tau fu di lrt gombak. menyesal. sekarang ni tiap-tiap hari dia ajak saya makan benda tu.
  4. saya suka lagu bila Seether nyanyi lagu Careless Whisper. tapi saya lagi suka bila dia nyanyi lagu Broken dengan Amy Lee. tapi saya lagi suka bila Amy Lee nyanyi lagu Call Me When You're Sobber

Friday, August 07, 2009

padini warehouse clearance



apa kata mereka

kak yati
"baju budak-budak banyak tapi design kurang menarik."

bad
"saya sajer je pilih baju depan kipas angin tu. sedar-sedar yang telinga saya dah basah sebab air kipas tu"

saya
"klau kamu datang dgn rm10 pun boleh pulang dengan sehelai baju. betul, saya tak tipu. baju kemeja padini harganya rm9.00"

Wednesday, August 05, 2009

membebel tak sudah-sudah

dari tadi menaip dengan harapan hasilnya ialah satu entry baru. tapi malangnya, selalu saja tekan key 'backspace' dan hasilnya ruang text ini kembali kosong.

rindu pada haiqal dan anis. rancangan hendak culik haiqal dan bawa dia ke penang minggu depan terpaksa dibatalkan. hendak culik anis, huhuhu.. saya surrender. budak kecik itu kalau dah mula menangis, lampu kuasa ultraman tiga pun boleh terbakar. saya tak mampu nak bayar gantirugi pada ultraman tiga. en teruna sulung pula tengah bersiap sedia nak jadi daddy. kakak ipar saya itu dah naik 14 kilo hasil dari mengandung lapan bulan. tak mungkin mereka berdua itu akan turut sama menikmati keindahan jambatan pulau pinang dengan awan-awan larat serta burung-burung gagak hitam yang berterbangan bersama-sama saya dan che amid serta bonda minggu hadapan. maka, saya sungguh kasihan dengan en teruna bongsu. sebab adik beradik dia yang lain seperti tak excited dan gembira meraikan hari konvo dia. hahaha..

tarik nafas

sebenarnya saya tak puas hati dengan orang-orang tingkat bawah sekarang ini. orang-orang yang HOD saya gelarkan sebagai 'id**t'. saya rasa itu kasar. tapi sesekali saya bersetuju juga dengan dia. kenapa? sebab walaupun sudah sebiji-sebiji huruf dieja membentuk nota panjang berjela, tapi masih juga mahu menelefon dan bertanya benda yang sama. ataupun sebenarnya panggilan itu hanya untuk bertanya khabar saya? hmm..

tak mengapa, kita tinggalkan saja perihal tak puas hati itu. mari kita baca quote ini beramai-ramai dan serentak. satu, dua tiga!!!


"Life is..
Leaving the house in the morning, dressed in clothes that you bought on credit card for work, driving through the traffic in a car that you are still paying for, putting in fuel that you cannot afford, in order to get to the job that you hate but need so badly so that you can pay for the clothes, car, fuel and the house that you leave empty the whole day, in order to live in it"



pandainyer...