Friday, February 27, 2009

tentang masa yang berubah tapi bukan hati

dulu.. bila waktu cuti hari minggu atau cuti am, kami adik beradik pasti berkumpul di rumah, berkubu di ruang tamu kecil kami yang ada tv dan juga sofa yang sudah buruk. saya, angah dan heri. bersembang hingga masing-masing ketawa sampai merah muka dan sakit perut. ataupun aktiviti movie marathon dengan coke dalam satu gelas yang dikongsi tiga beserta nugget, sosej dan fries dalam satu pinggan. seronok. walaupun kesudahannya hanya saya seorang yang terpaksa membasuh pinggan dan mengemas kembali ruang tamu kecil itu, saya tak kisah, saya kan anak perempuan.

malam pun sama, ruang tamu kecil itu tetap menjadi port kami. remote selalunya di tangan heri kerana abang dan kakaknya malas untuk menukar channel. terutamanya saya, saya hanya ikut saja menonton apa yang mereka tonton. meskipun waktu itu mereka menonton UFC - Ultimate Fighting Championship, rancangan realiti yang mana 'konsert mingguan'nya di berlansung di gelanggang yang penuh dengan aksi tumbuk menumbuk dan sepak menyepak hingga berdarah hidung ataupun lebam di mata. dan kadangkala, kami bertiga akan menghabiskan malam kami di situ. angah tidur di sofa 3 seat, saya di sofa 2 seat dan heri di bawah, siap dengan toto dan selimut.

sesekali cik amid akan kejutkan kami dan mengerah kami naik ke bilik tapi selalunya hanya keluhan ini yang terkeluar "penat jer buat bilik sorang satu kat atas. alih-alih depan tv jugak semua-semua tidur"

pernah juga sekali dua bilik saya jadi port mereka. bila heri mula petik gitar, angah akan menyanyi dengan rokok di jari dan saya selalunya akan berusaha untuk menjadi penyanyi latar dengan niat merosakkan melodi sambil melipat kain ataupun menggosok baju. ataupun kami akan bertukar port ke bilik heri. heri masih lagi akan petik gitar, angah masih lagi dengan rokok di jari tapi saya pasti di atas katil heri baca komik shin chan ataupun doraemon.

tapi itu dulu. masa berubah. itu sebelum angah kahwin. sekarang, dia sudah ada komitmen baru. sudah ada tanggungjawab besar, juga bakal jadi ayah september ini, insyallah. bukan dia abaikan saya dan heri, tapi kami juga faham dia kini sudah ada isteri. kini hanya saya dan heri yang tidur di ruang tamu, yang menonton movie korea (tapi kami dah tukar port, bilik heri sebab ada pc) dan yang melalak lagu-lagu rock 80-an di dalam bilik. sesekali, angah ikut juga tapi sebagai penampilan istimewa, bukan ahli tetap.


dan saya ingat lagi, malam itu.. di port biasa kami.. beberapa bulan sebelum angah kahwin

saya : yie, nanti kalau angah kahwin.. mesti kita bosan kan. dah tak cukup geng..
heri : kalau angah kawin, kita ok lagi ina.. at least kita dua orang.. nanti ina kawin lagi la bosan. orang tinggal sorang-sorang tau...




entri ini, hanya luahan.. yang saya rindukan mereka. juga rindukan kakak saya (read: yang sudah berkahwin awal-awal. sebab itu dia tak pernah turut serta dalam aktiviti tidur di ruang tamu. tapi dia wakilkan haiqal untuk turut serta dengan kami)

Thursday, February 26, 2009

Tag Art

1. saya orang Kelantan. kod negeri dalam ic saya ialah 03. dan di rumah, kami semua menggunakan bahasa Kelantan untuk berkomunikasi

2. saya hanya memerlukan nasi dengan telur dadar kosong untuk mengenyangkan perut saya dan membuatkan saya tersenyum comel

3. Cpu saya waktu di universiti dulu namanya Kapten Razak

4. saya boleh lupakan Haagen-Dazs jika saya dapat Tropicana

5. antara teh dan Nescafe, saya lebih sukakan Nescafe

6. perkataan English pertama yang saya belajar dari abang saya ialah ELEPHANT

7. masa saya kecik-kecik, setiap hari saya akan bergaduh dengan adik saya hingga bonda pun dah bosan dengan aktiviti harian kami tu

8. tapi sekarang, dia dah jadi adik yang baik dan kadangkala abang yang baik pada saya

9. saya rasa tiga tahun di universiti seperti tak cukup, saya nak jadi student balik!!

10. saya suka handcraft. saya tak kisah kalau tak makan pun bila dah start buat keje-keje ni

11. saya pun tak tahu, bila nampak kucing saya pasti akan senyum

12. saya tak boleh skip meals. nanti saya sakit perut

13. selain itu, saya juga tak boleh makan terlalu banyak atau terlalu sedikit, juga akan sakit perut

14. saya selalu rasa bersalah selepas saya marah pada seseorang

15. saya suka buat jigsaw puzzle 1000 pieces dan bila siap, simpan bawah katil

16. pernah cuba buat kek badam. tapi disebabkan terlebih taruk esen badam, en teruna sulung pening kepala

17. saya kurang suka kari, atau apa saja yang bersantan

18. tiap kali makan, saya akan pastikan tiada sebiji pun nasi tertinggal dalam pinggan saya.

19. dulu, waktu saya sekolah rendah, bonda suka potong pendek rambut saya hingga ramai makcik di Pasar Besar Siti Khadijah tersilap memanggil saya ‘awang’

20. saya tak suka sos tomato dan sos cili. maka tiada istilah ‘sos lebih’ dalam burger gerai saya

21. saya suka warna pink tapi saya tak suka air bandung

22. saya tak suka nasi kerabu

23. saya tak pernah ada baju kurung warna hitam

24. saya sanggup tengok kartun Keroro daripada tengok drama melayu bersiri yang bosan. Berusaha askar-akskar semua!!!

25. saya teringin sangat nak minum vitagen masa jawab tag ini.

Wednesday, February 25, 2009

Monday, February 23, 2009

e m a i l y a n g s a y a t a k s u k a

gelisah. sekejap-sekejap check email. tiba-tiba saya jadi takut dengan MS Outlook itu. takut jika ada email baru. takut jika dia hantar email lagi. sebab bila dia hantar email, semua jadi huru hara. semua jadi kelam kabut. semua jadi tak menentu. sebab bila dia hantar email, saya mesti susah nak sambung kerja sebab saya akan asyik baca berulang-ulang kali email dia. dan walaupun saya berjaya buka MS Excel untuk sambung kerja saya, saya masih lagi fikirkan tentang isi email dia. dan masa itu muncul juga beratus-ratus soalan yang saya sendiri pun tak tahu jawapannya namun saya tetap tak mahu tanya dia. dan saya akan mula menyusun ayat sebagai balasan email untuk dia. dan tanpa saya sedar, muka saya memang betul-betul serius waktu itu. makin cepat la keluar semua kedut jahat di muka saya nanti.. isk!!!


kenapa dia hantar emel???

ah, tak sukanya saya!!!!!!!
(kalau boleh saya mahu font yang lebih besar untuk ayat ini)



Friday, February 20, 2009

amir yusuf

lima kali sehari. saya tak pernah lupa titipkan doa untuk dia. dan setiap kali itulah juga mata ini berkaca-kaca..

amir yusuf, kamu sentiasa dalam doa saya. doa yang saya mohon sangat-sangat pada DIA untuk cepat-cepat diperkenankan, untuk cepat-cepat dimakbulkan..

dan untuk kamu fajar dan isteri, saya kagum dengan kekuatan kamu berdua. ternyata, amir yusuf mewarisinya.

Tuesday, February 17, 2009

apa kata dunia

saya dah cari macam-macam resepi sandwich

saya dah baca semua spam-spam email saya

saya dah cari dan dengar lagu yang saya rasa dah lama saya tak dengar

saya dah buat macam-macam aksi akrobatik pada katak hijau saya

saya dah susun semua fail-fail saya dalam folder cantik-cantik

saya dah berjaya settlekan 7 sudoku

saya dah hoping ke banyak blog hingga saya sendiri lupa website mana sebenarnya yang menjadi tapak mula hoping saya

saya dah puas bergaduh dengan en paus yang penuh lipid sehinggalah dia sign out dari YM dia

saya dah habis cerita untuk bersembang dengan stella. sudah hampir pecah perut saya gelakkan dia bila dia cerita tentang kaler baru rambut dia


saya dah buat macam-macam tapi kenapa jam tu masih belum pukul 5.30??????

okey, ini entri bosan saya. entri bosan dan blank. entah bila akses sistem ini akan kembali ok. tapi buat sementara waktu itu, saya hanya akan melayang-layang dalam sawang-sawang yang kadangkala punya haruman vanilla dan kadangkala punya bau kopi pahit dan pekat. lagu ini untuk kamu. komen saya tentang lagu ini? lirik, muzik dan suara penyanyi-penyanyi dia.. semuanya bergabung dan membentuk satu istilah: INDON

apa kata dunia bila ku tak bersamamu
apa kata dunia bila melihatmu menangis

buah semangka di dasar laut
tak disangka hatiku terpaut
- apa kata dunia : melly feat dedi mizwar

Monday, February 16, 2009

playlist saya

kakak rebung sudah semakin bijak sebab dari tadi main game susun-susun gambar. mesti IQ saya nanti tak setanding dia. isnin. biasalah, semua mellow-mellow lagi untuk buat kerja. lagi-lagi bila 'main system' sedikit tak stabil. maka, sebarang kerja yang berkaitan dengan customer terpaksa dipending. takut-takut data tak update. hmm.. sebenarnya ini alasan kami kepada bos supaya kami boleh berpoya-poya barang seminit dua.

playlist saya penuh dengan lagu melayu sepanjang zaman hari ni. mula dengan lagu Tan Sri P. Ramlee, Saloma kemudian ke zaman lagu A Ramlee, A Romzi and the Hooks, Sanisah Huri, Rafeah Buang, Suhaimi Meor Hasan dan beralih ke zaman Francesca Peter, Zaiton Sameon, Razis Ismail, Gingerbread, Kenny Remy and Martin dan selepas itu melompat ke zaman Wings, Search, Gersang, Ekamatra, Exist, Damasutra, Samudera dan selepas itu zaman dah mula sedikit berubah, Siti Nurhaliza, Nora, Liza Hanim, Nurul & Ajai and lepas tu keluar pulak Misha Omar, Anuar Zain, Flop Poppy, Spider dan sekarang lahir pula Hujan, Meet Uncle Hussein, Bunkface dan macam-macam lagi yang saya tak ingat dan tak tahu. ok, itu saja cerita playlist saya. tapi sepenuh-penuh lagu dalam playlist saya hari ini, ini jadi favourite saya..

"Ku mohon kan yang indah pada mu untuk ku tatap menawar resah ku kekal aku di situ harungi cinta"

hmm.. mestila lagu nyanyian ezad exist pujaan hati saya. *love

Thursday, February 12, 2009

H A J A T

Oh sayangku
Lupakanlah semua
Hajat untuk memiliki
Diriku ini
Tak sanggup rasanya dirimu dicerca
Maka retak kasih saudara

Kita saling kasihi
Jadikanlah itu memori
Sayangku moga engkau tahu
Tidak semua cinta bersatu

lagu ini untuk kereta Naza Suria merah yang saya gila-gilakan suatu masa dulu. sebelum saya berkeputusan untuk memilih Viva merah itu

Tuesday, February 10, 2009

baja bunga untuk bonda

hari selasa ketiga saya di glenmarie. sudah semakin sebati dengan jadual baru. turun dari rumah jam 6.30am. naik tren jam 6.45am (message utk art: parking kat taman melati free tau. repeat: F R E E) berkumpul dengan ahli-ahli kumpulan bas biru yang lain di ampang park dan bertolak ke glenmarie jam 7.20am. pukul 8.00am, saya sudah senyum-senyum di hadapan bangunan TIME di glenmarie. yeay!! waktu saya keluar, langit masih gelap. waktu saya pulang, langit hampir gelap. saya habiskan lebih dari 12 jam setiap hari untuk kerja. hanya tingal waktu makan malam sehingga jam 10 untuk saya membuka kabinet persidangan dengan bonda. tapi bila carita-cerita politik malaysia semakin 'panas' sehingga membuatkan cerita-cerita hiburan menjadi sedikit 'suam', kabinet saya dan bonda terpaksa bersidang sedikit lewat kerana memberi laluan kepada berita jam lapan malam. dan bila kami bersidang lewat, hanya sedikit sahaja usul-usul baru yang boleh diutarakan sebab jam 10 bonda sudah masuk tidur. meninggalkan saya terkontang kanting menonton tv keseorangan. kesian kan?


maka atas sebab tak puas hati, tiga hari cuti minggu lepas saya tarik bonda temankan saya pergi Giant, pergi tengok orang sambut Thaipusam, pergi kedai binatang peliharaan, pergi beli buah dan sebagai upah, saya belikan bonda sepaket baja bunga. ngee!!!!

Friday, February 06, 2009

hujan

hujan lebat pertama sejak saya di glenmarie. bunyi hujan disini bising sangat-sangat. tiba-tiba saya teringin nak minum air laici

Thursday, February 05, 2009

email

saya dapat emel mat jan hari ini. emel kedua dari dia sejak dia di uk. mat jan di uk? hmm, begitulah ceritanya. makhluk jahat itu sudah tidak lagi menghantui hidup saya secara live. mat jan kini di uk, menyambung pelajaran untuk dua tahun. dan selama dua tahun ini, dia hanya mampu mengganggu dan mengacau saya secara maya. tipu kalau saya katakan yang saya seronok bila dia jauh. emel dia tadi lagi buat saya rindu dia meskipun emel dia penuh dengan unsur-unsur busuk hati dan bersifat pengganas. dia masih lagi mengungkit dan merungut konon-kononnya saya tak tepati janji. berjanji mahu temankan dia naik erl dari kl sentral hingga ke klia tapi sampai sudah saya tak muncul-muncul. hello, saya demam ok!! please dont expect dengan demam 42'C saya boleh keluar bermain-main papan gelongsor dengan kamu. kalau saya tak pitam, confirm che amid yang datang dan melaung-laung sampai kita dua pitam. hehe..

Wednesday, February 04, 2009

Saya Gila Lagu Ini Sejak Minggu Lepas

... hampir melenakan aku semula
dalam lenaku yang tak lena
kau juga tak lena di sana kerana beberapa malam ini
telah ku jelajahi kegelapannya bersama mimpi-mimpi ...


senandung untuk zubaidah - kopratasa


Monday, February 02, 2009

lama kan tak update? saya baru baik demam sebenarnya..