Friday, September 11, 2009

sorang lagi

satu:
hmm.. baru saja kena gertak semalam, hari ni dia dah tunjuk muka comel dia. Q.. i tak marah u lah. tapi u saje je buat tertunggu-tunggu tau. saje buat-buat jual mahal. kadang-kadang i macam penat nak tunggu u. tapi.. dua minit jer. masuk minit ketiga, i envy u balik. alahai Q...

dua:

malam tadi semua orang berkumpul di Pusat Bersalin Umra. kalau tanya haiqal knape kita datang sini dia akan jawab "nak tengok baby ayah ngah" sambil sengih-sengih and nampak gigi rongak dia.


waktu en teruna sulung sorong baby cot and bawa dia masuk dalam bilik, dia tengah tidur. kecik sangat-sangat. muka pun kedut-kedut lagi. atok masuk toilet, ambik wudhu' then azankan dia. dia buka mata, tapi diam jer. maybe sebab ayah dia dah azankan dia petang tadi, so dia tak terkejut sangat dengan alunan azan tu. ataupun sebab suara atok merdu sangat ala-ala lullaby untuk terus sambung tidur. tapi bila wan usap kepala dia, dia mula merengek. tapi wan usap lagi. usap pipi, usap dagu, dia mula menangis. agaknya tak selesa atau tak suka orang sentuh-sentuh and kacau dia tidur. tapi suara dia halus jer. sampai saya geram rasa macam nak picit-picit cuping telinga biar dia menangis lama-lama. makin lama dia nangis makin kuat. sampai misi masuk tengok. tapi misi tu senyum and then keluar balik bila kitorang cakap semua ok. dia nangis lagi. wan pun dah stop usap pipi cucu baru dia. haa.. tau takut bila budak tu tak berenti nangis. tapi lepas tu bila ayah dia panggil dia..

"qashah, tak de apa. tidur yer.. "


terus dia diam. pelan-pelan dia pejam mata dia balik and tidur.


tiga:
Qashah, welcome to the world dear. have fun and jangan risau, Qashah ada ayah and ibu untuk pimpin Qashah berjalan. Qashah ada atok and wan untuk mengadu kalau Qashah kena marah. Qashah ada Mama Reney and Ayah Lan untuk pegi jalan-jalan and mandi laut. Qashah ada abang Haiqal and kakak Anis untuk main sama-sama. Qashah ada Ayah Su untuk bawak Qashah naik motor laju-laju. and last but not least.. Qashah ada Cikna untuk beli baju Disney yang comel-comel, sarung tangan gambar rusa, botol susu bentuk kepala mickey mouse, topi jalan-jalan gambar katak, t shirt POLO, jeans GAP, selimut tebal yang ada cross stich gambar Barney, kain lampin warna warni, kelambu baby yang abang haiqal sebut as 'tudung baby' and macam-macam lagi. tapi.. itu kalau Cikna kaya la. Kalau Cikna tak berapa kaya (macam sekarang) Cikna sayang awak banyak-banyak pun cukup la yer.. ngee!!!

5 comments:

mat jan said...

qashah, jangan dengar sangat cakap cikna ni..

meh ikut uncle pegi holllywood. kita jumpa beyonce. qashah mesti suka.

Aan Andes said...

Welcome Qashah! Wahh bila nak post pic ni :D

13may said...

dam dam dumm...bunyik mercun :D

selamat hari raya :)

Shani said...

Mana gambar Qashah yang handsome ni?

Nak tunggu habis kedut dulu ye cik na?

Me and life's mystery~ said...

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin~