Wednesday, May 13, 2009

cerita Hari Ibu 2009

it started with haiqal and the marvellous statement (yet not true) on friday

"mama, cikgu kata isnin cuti"


dan mama, lansung percaya dengan kata-kata haiqal
(read: mama ni tak boleh jadi pemberita. orang bagi statement, main ambik jer.. tak der plak nak tengok kalender or such)

dan bila mama sampaikan statement haiqal (yet not true) pada wan, apa lagi...

hari ahad tu, wan ajak semua orang pegi PD
(but of course atok yang kena drive sebab cikna bagi alasan cikna tak tau jalan. hahaha, bravo che amid!!!)

and haiqal...

setelah puas mandi laut, setelah puas kejar and gali anak ketam, setelah puas memenuhkan perut dengan nasi lemak wan, tiba-tiba ditanya secara tidak sengaja oleh cikna.

"betul ke qal esok cuti?"

sambil baring-baring atas towel cikna (towel baru okey!!!) dengan senyum lebar, dan kaki bersilang.. dia jawab

"eqal sekolah la esok... mana ada cuti"



haiqal... u rawks!!!

7 comments:

mat jan said...

macam mana la haiqal ni blh ikut perangai u..

ke ms mama haiqal pregnantkan haiqal dulu, dia menyampah dgn u??

chek ezza inchik man said...

tgok la sape makcik dia..
wakakakaka...

:):)

norraien said...

hikhik..
tao x pe..
tgk makcik sudey..
ekekke..
bijak sggh haiqal..
:))

jejakalkindi said...

selamat bercuti..haha

rena said...

jan..
u jeles sbb i tak bg pinjam towel baru i dekat u kan??

chek ezza n norraien..
a'ah.. makcik dia comel kan??

jejakalkindi..
time kasih!! :)

zul rahman said...

:)
salam hormat Rena,
salam singgah,

Haiqal anakmu sudah sedang menggunakan otak kanannya yang mula dicantum-cantumkan dengan berbagai-bagai keadaan faktor alam sekeliling dan persekitarannya,

maka, duduklah kamu bersamanya sebelum dia tidur setiap malam,

dan kamu usah berbicara apa-apa, kamu tengok dan lihat saja dia, kamu renung hingga 'sub-concius mind' dia mula berbicara,

ingat,
kamu jangan bicarakan apa-apa walau satu patah perkataan pun, kerna, jikalau mahu juga berkata-kata, itu sudah fasa yang lain, fasa mendidik, sekarang kamau ingin masuk kepada "fasa mengenal",
(wahhh, bicara saya ini sudah seperti saitis yang mahu bina roket, :D, tidak lah, tak macam tu, tak susah pun)
kamu cuma duduk, renung, perhati, dan mendengar

kamu MESTI ambil apa sahaja perkataan yang mahu keluar dari kalam itu dengan tenang, karna, kanak-kanak tidak pandai berdusta.

duduklah bersama-sama dengan setiap malam sehingga dia tertidur, dan, tunggu beberapa ketika sebelum dia nyenyak tidur,

jikalau dia berkata-kata, kamu akan beroleh keuntungan :)

p.s-
tetapi jikalau dia kata 'mama, esok cuti' bagaimana?
ada sesuatu yang tidak dapat dia ungkapkan didalam 'sub-concius mind' nya, tak mampu keluar,
dan kita selalu diminta untuk?

"bersabar"

:)

selamat bercuti ya,

crunchyahcock said...

cik na mmg suka bagi ajaran sesat... ;p