Thursday, November 27, 2008

dia suka saya!!!

mula-mula, saya ingat dia suka saya..




tapi lama-lama baru saya tahu..




dia bukan suka saya seorang..



dia suka semua orang yang order air (dan bayar)..



ngee!!



read 1: dia itu kerjanya membancuh apa saja minuman yang kamu pesan di J.Co Donuts & Coffee

read 2: sebenarnya, kalau kamu order apa saja minuman di J.Co Donuts & Coffee, kamu akan dapat sebijik donut secara percuma. tak perlu tunggu dia suka kamu atau tidak.

Tuesday, November 25, 2008

majlis kawin en teruna sulung-II

cik fateen dah bising-bising sebab lansung tak sabar-sabar nak tengok hantaran kahwin hari tu. sorry yer teen, tak sempat nak pass u the cd. (sebenarnya saya malas bangat nak memanjat tangga tinggi rumah kamu tu) ok, memenuhi impian dan harapan kamu.. saya post saja di sini.

gambar ini diambil waktu akad nikah. semua hantaran beratur macam nak ambik air milo free macam time kita sekolah rendah dulu. yang purple tu hantaran belah pompuan and yang kuning tu hantaran belah lelaki.

nak close up? ok.. kita tengok satu-satu..

ini bekas gelang untuk upacara batal air sembahyang

ini telekung n sejadah. tak reti nak buat bentuk lawa-lawa. bonda marah sebab tak buat bentuk love. hahaha..

jam tangan. huhu, keciknya tangan kakak ipar saya ni..

ini bekas untuk duit mas kahwin. nant duit yang berkeping-keping itu akan diikat dan diletak atas kotak kuning tu.

perfume. paling senang among all of the hantaran. taruk bunga, balut riben and letak je bedebab kat atas tapak tu.

ini hantaran-hantaran yang beratur untuk nyanyi lagu selamat pengantin baru. raga-raga kosong tu untuk isi coklat dan juga buah. n then ada satu lagi bekas untuk isi kek. but since the pics ni were taken 2 weeks before the big day, tak de la lagi kek nya. kalau ada pun, harus tinggal pisau saja.


so macam mana cik fateen? puas hati? sila ambil tahu yang hantaran-hantaran ni semua handmade ok.. tak de tempah-tempah dengan sesaper. so, kalau kamu mahu komplen apa saja pasal hantaran-hantaran ni, saya dengan tidak segan silu menjentik telinga kamu yang bertindik tiga itu. peace!!

Monday, November 24, 2008

entri yang saya tak suka

mungkin kerana saya sudah terbiasa dalam 'comfort zone' yang seronok-seronok ini maka saya merasakan perkara yang satu ini umpama monster yang mahu mencuri tenaga keseronokan saya seperti dalam Monster Inc. tapi monster dalam filem itu walaupun jahat tapi masih comel dan berwarna-warni. maka saya kira, ianya boleh dimaafakan.


saya kena pindah ke ofis glenmarie mulai tahun depan. boleh tak kalau saya cakap saya sangat-sangat tak suka bila kena pindah? tapi saya terpaksa pindah jugak. dan itu memangkinkan lagi perasaan tak suka saya pada perihal pindah-memindah ini.


sudahlah, kita tamatkan saja entri ini di sini. saya tak suka entri ini.

Thursday, November 20, 2008

wadi baru

budak lelaki yang tegur saya semalam itu ialah wadi. betul-betul wadi. bukan budak lain yang seiras wadi ataupun kembar wadi. ini wadi baru. bukan wadi lama. wadi lama rambut panjang, suka pakai tshirt hitam dan jeans season. wadi baru dah berambut pendek, pakai baju kemeja, berseluar slack serta pakai neck tie. wadi baru ini dah kerja bank. "keje bank... uuuuuuuuu" saya cukup teruja sampai muncung mulut bila dia cakap dia kerja bank. lepas tu muka wadi jadi merah dan dia senyum sipu-sipu.


Wednesday, November 19, 2008

konflik warna dan emosi

saya dilanda kecelaruan jiwa bila melihat baju-baju kerja saya yang bergantung-gantung di dalam almari. setiap pagi, saya seperti kerasukan bila berhadapan dengan pintu almari yang terbuka itu. memandang tanpa merasakan sebarang keterujaan tapi penuh dengan kekeliruan untuk memilih baju mana yang perlu dipakai hari itu atau lebih tepat lagi mencari warna apa yang sesuai dengan hari dan haribulan. konflik warna dan emosi yang sering buat saya fikir mahu MC saja hari itu tapi selalu tak berjaya.


Tuesday, November 18, 2008

k u n i n g

mula-mula saya hanya mahu update blog. tapi sejak jam 8.30 pagi tadi lagi, tiada satu entri pun yang berjaya untuk saya 'park' disini. bila bosan, tangan pun mula berpindah. daripada aksi mengetuk-ngetuk papan keyboard, saya beralih pada aksi menekan-nekan mouse. dan hasilnya.. blog saya bertukar warna. dan sebagai bonus, saya berjaya update blog saya dengan satu entri baru. ngee!!

kenapa kuning? hmm.. saya kira, sejak kenduri en teruna sulung saya banyak dipengaruhi dengan warna kuning. kenduri hari itu, temanya memang warna kuning dan gold. dari langsir, pelamin, khemah, bunga telur, baju pengantin hinggakan ke baju ahli keluarga pengantin lelaki, semuanya kuning. dan sempena kenduri dia juga, saya secara tak sengaja memiliki sepasang kebaya baru, tudung baru, high heels baru dan brooch baju kebaya baru. semuanya warna kuning. oh ya, satu lagi.. bed sheet baru saya juga warna kuning. (tapi yang ini sebenarnya tiada kaitan dengan majlis perkahwinan dia. saja mencelah sebab warnanya juga kuning) mujur che amid tidak begitu ghairah menerima menantu. kalau tidak pasti rumah kami juga dia mahu cat warna kuning. paling tidakpun, mungkin dia mahu cat atap genting rumah kami dengan warna kuning. dan kalau bonda terlebih ghairah menerima menantu, confirm bilik pengantin pun akan di cat dengan warna kuning. silap-silap, tangga menuju ke bilik pengantin pun akan dihampar dengan karpet kuning.

tapi saya seronok dengan kenduri hari itu. walaupun kepenatan hingga ke tahap saya hilang selera untuk makan nasi selama dua hari, tapi saya tetap seronok. seronok dan bersyukur kerana majlis berjalan lancar, semua orang cantik-cantik dan lawa-lawa, cuaca juga cantik, tetamu pun selesa dalam khemah yang besar, dan yang saya paling suka.. bila saya lihat muka che amid dan bonda yang tak henti-henti senyum dan berseri-seri pada hari itu.

so, untuk che amid suami isteri.. tahniah kerana dapat seorang lagi anak perempuan. sila beriang ria dengan dua menantu anda. owh, saya betul-betul bersyukur dengan kehadiran kakak baru ini kerana dia sangat-sangat rajin membasuh pinggan mangkuk di dapur. *wink

Thursday, November 13, 2008

bila dia tanya saya pasal kawin

dia tanya : “kalau tunggu lagi 10 tahun boleh?”

saya jawab: “boleh. kita simpan duit banyak-banyak dulu then baru kita kawin. kita buat majlis kahwin best-best dan grand-grand. semua belanja kawin kita yang bayar, tak perlu sape-sape sponsor and tak perlu pening-pening kepala pasal duit sebab duit kita dah banyak masa tu. takpun, kita kahwin dekat-dekat nak pencen pun ok jugak. kita kerja dulu, simpan duit, buat harta. lepas tu, cukup umur 55 baru kita kahwin. lepas kahwin terus tak payah kerja. duit yang kita simpan tu kita buat pegi honeymoon. mula-mula kita pergi mekah and lepas tu kita pusing satu asia tenggara”



Wednesday, November 12, 2008

majlis kahwin en teruna sulung -I



okey, ini gambar keluarga saya waktu nikah en teruna sulung tempoh hari. lelaki macho di sebelah kiri itu ialah pakwe kakak saya merangkap ayah kepada haiqal dan anis. budak lelaki bersamping hitam itu ialah adik bongsu saya. (tapi kadang-kadang kami akan bertukar posisi : saya jadi adik dan dia jadi abang.) di sebelah adik saya itu bonda. di hadapannya haiqal. (hmm.. saya tak tahu kenapa haiqal berdiri seperti mahu nyanyi lagu Negaraku.) lelaki dan perempuan yang berpakaian sedondon warna biru itu ialah pengantin baru, abang saya dan orang baru dalam keluarga kami, kak zu. en amid pastinya yang berbaju melayu oren itu. (saya betul-betul yakin baju melayu dia itu warna oren tapi dia tetap kata baju melayu dia itu warna merah. isk..) di sebelah en amid itu ialah anak perempuan encik amid yang suka bising-bising dan kecoh-kecoh. ngee!! dan di hujung sekali, kakak hijau itu ialah kakak sulung saya a.k.a cik dyan. eh, kurang sorang.. anis. anis tengah tidur waktu itu. maka kakak memutuskan untuk meninggalkan dia dan berlari-lari ke arah kami untuk sama-sama bergambar. isk, kakak saya ni..

Tuesday, November 11, 2008

mimpi rindu

untuk kamu yang berkenaan: macam pelik sikit kan bila pagi-pagi saya menelefon @ menghantar sms bertanyakan sama ada kamu sihat atau tidak.. ah, jawab saja. mimpi saya semalam buat saya rindu pada kamu semua. *wink


Monday, November 03, 2008

tamat

sabtu pagi. dengan sekali lafaz, en teruna sulung sudah sah bergelar suami orang. alhamdulillah..
sudah tamat zaman bujang dia. tamat juga penantian bonda dan che amid yang mahukan menantu perempuan. tamat juga kisah-kisah gosok baju kerja dia, buat air nescafe atau oat untuk dia, kemas beg dia, kutip baju-baju kotor dia dan segala yang sewaktu dengannya (read: yang selama ini digalas oleh saya). ngee!!