Thursday, August 28, 2008

k a m u

kamu yang bawa ku terbang
kamulah jua yang membawa cinta
ke jalannya
kamu yang bawa ku terbang
ke bintang kejora cinta kita
kekal untuk selamanya


Friday, August 22, 2008

jiwa kacau dan mereka

bila kali terakhir kamu mendengar mereka bercerita tentang jiwa kacau mereka..


dan bila pula kali terakhir kamu bercerita pada mereka tentang jiwa kacau kamu..


hmm.. saat ini saya betul-betul rindukan hadifaza. al fatihah untuk kamu hadi..

Thursday, August 14, 2008

confession II

petang itu saya jumpa dia. masih lagi bertali leher walaupun sudah sedikit dilonggarkan dan lengan baju juga sudah dilipat paras siku. tapi dia tetap lagi gila dengan kasut kulit warna dark choc.

"so, apa hal nak jmpa sgt2 ni? x sempat-sempat nk tnggu weekend. hmm?” saya memulakan bicara
“saje.. lama tak sembang-sembang.”

“hmm..ok. “
saya tahu. itu hanya jawapan tipu. dia jarang mengajak berjumpa andai tiada perkara penting yang ingin diuratakan. kalau hanya setakat ingin bersembang, baik telefon saja.




“mak aku nak aku kawin dgn anak kawan dia”
dia memulakan bicara. bersahaja sambil menguis-nguis taugeh dalam teppanyaki nya.
“hmm.. bagus la tu. nak tnggu kau yg carik tak tau bila.” saya menjawab.

tapi dia hanya diam.

“kenapa? tak suka budak tu ke? ke suka org lain?” tanya lagi
"hmm.. lebih kurang la”

“dah tu.. ckp la kat mak.. x payahla nk pegi pinangkan sape-sape. dah ada calon lain?”
“tak de. "

"abis tu?"
"aku tak minat”

“kenapa? tak cantik? ala.. kenal-kenal la dulu. tgk macam mana..”

diam lagi.

“entah la.. susah la.”
ok, dia dah mula mengeluh.

“apa yang susahnya?”
diam lagi. saya pula yang tak betah bila dia begini. saya mula mengadap dia.

“apa masalah sebenarnya ni? bg tau la..”
“aku tak minat”
“tak minat apa? tak minat nak kawin? ke tak minat nak kawin ngan pompuan tu?”
“hmm.. sort of.. “
“sort of? apa yang sort of? “

diam


diam



diam lagi.

aduih, lelaki seorang ini. betul-betul punya aura yang buat saya teruja dengan masalah dia.

“apa masalah sebenarnya ni? cuba citer..” soalan yang sama saya lontarkan sekali lagi


“aku.. tak berminat. aku tak minat ngan pompuan. aku lagi suka pada guys yang cute-cute daripada pompuan.” jawapan satu nafas dia ini diakhiri dengan helaan nafas yang agak kuat

parah!! masak!!

saya diam.. sedikit terkejut.. perlahan-lahan menyedut minuman. erk.. apsal strawberry shake ni pun rasa pahit? teppanyaki dihadapan saya hanya dikuis-kuis tanpa lansung disuap.
dia juga diam. entah menyesal kerana meluah isi hati seberani itu atau sengaja memberi saya ruang untuk berpijak ke alam nyata kembali.

lama.




dan mungkin terperasan dengan reaksi saya yang masih tak berubah, dia cuba mengembalikan suasana

“ko ambik taugeh ni eh.. aku tak makan taugeh”




confession dari dia yang buat saya tarik nafas tiga kali tapi masih lagi rasa semput, seperti oksigen dalam shopping mall ini tak mencukupi untuk saya


Tuesday, August 12, 2008

Ayat-ayat Cinta Roman

"jodoh itu akan sampai bila tiba masanya. seperti mana tibanya waktu untuk ibu kamu melahirkan kamu, seperti itu juga jodoh akan tiba. tunggu dan percaya yang waktunya akan tiba"

ini ayat Roman. seorang lelaki yang sudah dua puluh sembilan tahun hidup membujang. tujuh tahun menjalin cinta jarak jauh tapi akhirnya terputus di tengah jalan. bukan kerana orang ketiga, tapi kerana perancangan masa depan masing-masing yang berbeza.

"melepaskan dia.. itu keputusan paling tegar bagi aku"

itu ayat terakhir Roman sewaktu memulangkan novel Ayat-ayat Cinta saya.

"bila bahagia mulai menyentuh
seakan ku bisa hidup lebih lama
namun harus ku tinggalkan cinta
ketika ku bersujud" ~Ayat-Ayat Cinta by Rossa


Friday, August 08, 2008

confession I

“tak berminat.. aku tak minat..."

confession dari dia yang buat saya tarik nafas tiga kali tapi masih lagi rasa semput, seperti oksigen dalam shopping mall ini tak mencukupi untuk saya





Thursday, August 07, 2008

mess with care

mungkin kamu rasa planet kamu tak sama dengan planet saya. okey, saya faham. tapi itu bukan tiket untuk kamu mengemudi sesuka hati objek bulat yang menjadi kediaman kamu itu. sila pertimbangkan planet-planet lain di sekitar kamu. kami juga punya alat pengemudi planet kami sendiri. dan jika kamu rasa saya tak pernah mess around dengan kamu, tolonglah... jangan mess around dengan saya. sungguhpun kamu rasa kamu berhak untuk mess around dengan saya dengan alasan "i'm just care", saya rasa ada orang lain yang lebih berhak untuk kamu "care". dan kalau kamu sedar, kamu sebenarnya sedang messing with your own life. dan saya betul-betul tak mahu masuk campur akan hal itu. and please, if u are willing to mess ur own life, mess with care!!

Friday, August 01, 2008

lelaki hebat

ceritanya pasti yang hebat-hebat. kerjanya juga yang bagus-bagus. kalau dalam skala 10, dia pasti dalam golongan 8 ke atas. itu bukan saya yang cakap ok, dia yang describekan dirinya sendiri sebegitu. saya pasti takkan lupakan dia sampai bila-bila. bukan sebab ceritanya. bukan juga sebab kerjanya. tapi sebab dia satu-satunya lelaki yang ajak saya keluar dating pergi tengok Pameran Harta Intelek. hmm.. sungguh bertamadun tinggi dan berintelektual sekali lelaki ini.