Thursday, November 29, 2007

pen biru yang kehilangan

tapi ku percaya semua telah tertulis
dan niat suciku takkan disiakan

dan di suatu masa di hari yang indah
ku hulur tanganku lalu kau terima


tengok.. bukan saya saja yang suka menunggu suatu hari yang indah.. nyanyian m nasir dalam lagu ini juga begitu.. kerana hari yang indah itu sememangnya sesuai untuk segala-galanya hatta suatu perkara yang perit sekalipun. okey, jom sambung nyanyi..

menatap indahnya senyuman diwajahmu

ini lagu yang saya ulang sejak semalam. saat saya tenggelam dalam laporan collection ageing yang vip code nya sedikit mengelirukan, lagu ini yang menemani saya. saat saya ditimbun dengan angka-angka 0 hingga 9, lagu ini yang mengingatkan saya pada huruf-huruf A hingga Z

aku ingin engkau selalu hadir dan menemani aku
disetiap langkah yang meyakiniku


lagu jiwang? hehe.. mellow-mellow sikit sahaja. esok kita dengar lagu ini yer

superman don't fly
they did it all with strings
Elvis Presley died
they deep fried the king

tajuk entry ini, lansung tiada kaitan dengan entri nya. sila abaikan. saya cuma teringatkan pen biru kegemaran saya dahulu yang hilang di KL Sentral.

Tuesday, November 27, 2007

entri di pagi hari

jarang saya update blog ini seawal pagi

mungkin ini semua disebabkan kebangkitan rasa riang tanpa sebab hasil daripada rasa manis minuman ice cream soda yang saya sedang nikmati sekarang

owh, dan tak lupa juga suara ezad exist yang sering buat saya jatuh cinta pada semua yang ada dalam dunia saya

*senyum

Monday, November 26, 2007

ini report PD trip tempoh hari

okey, ini report trip ke PD hari itu. maaf, susun bahasa entri ini tak seperti yang biasa saya gunakan dalam entri-entri sebelumnya. tak kisah la kan.. kamu baca saja yer??

sabtu pagi tu.. seperti yang dah di plan., semua kena berkumpul satu tempat. so port pertama kami di bangunan wisma Time. dari wisma Time kami mula konvoi dan next check point is tol sungai besi. (read: depan dunkin donut dan KFC) itu adalah bertujuan pada siapa-siapa yang bawak duit lebih boleh beli donut dan ayam kfc. dari sungai besi, and yes, mmg ada orang bawak duit lebih. dari tol sungai besi, kami terus jer sampai ke tol port Dickson. and kat situ sekali lagi berhenti. sajer. bagi keta rehat-rehat sikit and tunggu saper-saper yang tertinggal. so dari tol pd tu dah tak der stop dah. terus je lah sampai eagle ranch.

alhamdulillah jalan ok. cuaca pun baik. so, lepas last stop kat tol pd, kitorang teruskan perjalanan. tak lama lepas tu nampak signboard Tiara Beach Resort. okey, kalau ikut map, dah dekat la ni. tapi sebenarnya, signboard tu tulis Tiara Beach Resort…. 7 km. owh, ok.. so maknanya Eagle Ranch is 7 plus plus km lgi.. huhu.. jauh lagi rupanya. but abg ghani (read: husband kak yati) dgn coolnya driving.. then lepas tu nampak signboard Eagle Ranch… 2.5km hinggalah nampak signboard Eagle Ranch 500m.. yeay, dah dekat nak sampai!!
belok-belok jer.. dah ada kereta kuda tunggu kat depan.. but unfortunately, tak de kuda yang menanti. time sampai tu, dah ramai yang ada. semua berkumpul kat tempat reception. ada yang datang dgn husband, dtg dgn wife and bawak kids. so, kat situ activity berkenal-kenalan secara tak rasmi la..

lunch
lunch hari tu is being served by eagle ranch. the food was ok. after lunch kitorang semua dapat kunci. masuk bilik masing-masing. and kitorang yang duduk kat dorm ni mulalah bising-bising pasal saper nak tidor atas and saper nak tidor bawah. haa.. sesaper yang gayat tu baik ngaku cepat. sempat rehat sekejap and lepas tu siap-siap untuk pegi main telematch.

telematch.
pukul 3.30 semua dah kena berkumpul balik untuk main game. masa ni semua dah pakai baju ikut kaler team masing-masing. team Time Outlaws kaler merah. team Los Lobos kaler kuning. team Wild Wild West kaler hijau anda lastnya team Desperado kaler itam.. (ini team saya tau!!!)
acara pemanasan badan dilakukan sendiri-sendiri. tak de instructor tapi nampknya ia lebih kepada warm up muka. sebab semua duk sengih-sengih untuk ambik gambar jer..
first game... balloon buster
game first is balloon buster. alaa.. game yg korang ikat belon kat kaki pastu korang pegi pijak belon orang lain tapi kena selamatkan belon korang. masa ni macam-macam suara yang kluar. ada yang tak kena kejar pun sibuk duk jerit-jerit. semua orang tak jadi nak kejar mengejar sbb duk tengok dia duk lari-lari sambil jerit-jerit ala-ala cter zombie kampung pisang sorang-sorang.. then, bila dia berenti (konon-kononnya nak ilangkan penat) “boom!!” belon dah kena pijak kat orang lain. “oit..oit.. sape punya belon dah meletup tolong keluar..” the last two heroes are from group Wild Wild West and Desperado. punyalah sporting diorang ni, dua-dua siap boleh ‘chup-chup’ ala-ala coca-cola lagi. berehat sekejap ambik nafas sebelum sambung main balik. last-last.. group Desperado yang menang. yieehaa!!!


second game.. cucumber relay
game dia.. korang kena kepit cucumber kat peha.. n bawak lari kat orang seberang sana. lepas tu the next person kena ambik cucumber tu the kepit n bawak dia kat orang sebelah sini pulak. haaiiippp… bawak cucumber pun bukan senang tau. kena lari-lari pulak tu. dah la tu kalau jatuh, kena kutip balik. then sambung kepit. so, macam-macam la cara yang dilakukan untuk bawak cucumber ni dengan selamat dan juga cepat. serta tak lupa juga suara-suara yang keluar sewaktu mengepit cucumber. okey.. cter cucumber ni tak boleh nak elaborate panjang-panjang sangat.

third game... cunny sack race
lari dalam guni. ini dah biasa la kan.. masuk dalam guni and lari laju-laju. jatuh tergolek tu.. biasala. yang lari comel-comel macam rabbit pun ada.. those yang selalu main mesti dah tau mcm mana tak nak kasi jatuh time lari dalam guni ni. cara dia.. make sure kaki duduk kat bucu guni tu.. so, x delah jatuh kalau lari laju-laju pun.

fourth game... tug of war
Tug of War a.k.a tarik tali. game ni semua dah tahu kan? game ni buat 2 round. then yang kalah lawan kalah and yang menang lawan menang. yang masuk final is desperado dengan wild wild west. team wild wild west memang power. mmg kitorang (read: desperado) tak sempat nak tarik lansung. pegang tali tu kuat-kuat pun rasa mcm tali tu yang tarik kitorang sama. tiba-tibe jer “alamak, kak maz dah jatuh.. “ so, otomatik Desperado jatuh nombor dua. lepas game, semua duk mengadu sakit lengan and ada yang sampai merah-merah and lebam-lebam. isk..isk.. kesian

game grand.. treasure hunt
okey, ini yang best and paling happening and paling dramatic.
satu group kena kumpul 6 sampul surat and also kena jawab soalan dalam sampul surat tu. sampul surat pertama dapat kat padang. so, untuk team kitorang next check ialah dekat kandang kuda. mula-mula tu gerun jugak tengok kuda besar-besar. and diorang pun dah bising-bising. takut kot.. carik punya carik sampul surat tu at last jumpa kat celah tiang. so, arahan dia kitorang kena senaraikan semua nama kuda and makanan yang dia makan. sementara ahli-ahli kumpulan wanita duk menyalin nama-nama kuda, ahli-ahli kumpulan laki dah lari ke check point nombor dua i.e tepee (rumah tumpangan tapi bentuk dia mcm rumah red Indian) time kitorang sampai tu, diorang dah jumpa sampul surat kedua and arahan dia is kena carik anak panah. so semua orang duk pusing-pusing carik anak panah. ada yang carik anak panah bentuk ‘arrow’, ada yang carik anak panah tapi tak leh imagine macam mana rupa anak panah yang dia cari. but semua duk pusing-pusing setiap tepee, carik celah-celah pokok bunga. last-last nas yang nampak. anak panah tu terpacak kat atas atap. ooo.. betul la abg hasnul cakap.. suruh tengok dekat bahagian atap. nasib baik nas tinggi, so dengan senangnya dia nampak and capai. nak harapkan kitorang, tak tercapai akal mu la..
next check point.. hall yang paling besar. tanya orang-orang kat situ, diorang kata hall dekat padang. okey, so kitorang pun lari-lari la pegi hall. carik sampul surat. even dah tau sampul surat tu diorang letak kat luar dewan, tapi semua tetap nak masuk dalam dewan. satu sebab tak puas hati and satu lagi sebab kad dalam hall tu ada air cond. wuhuuuuu.. bestnya.. check point sini memang pening. punyalah banyak kali kitorang tawaf hall tu tapi tak jumpa-jumpa jugak. sampai bawah tong sampah pun kitorang tengok tau. sampai dah rasa mcm nak give up jer.. lagi lah masa tu tgk ada satu team tu dah lari-lari sampai padang. haaa??? diorang dah siap ke? huhuhu.. kalah lagi.. tapi rupa-rupanya tidak. diorang silap ambik sampul sebenarnya. and mulalah muncul segala macam teori-teori konspirasi sabotaj dan yang sewaktu dengannya. urgh.. main treasure hunt pun boleh timbul konspirasi. hebat!!! tapi entah apa yang geng-geng lelaki team kitorang buat, tiba-tiba jer diorang jerit suh pegi dorm. so kat sini, kitorang kena carik tiga jenis bunga berlainan warna and lepas tu lari balik ke swimming pool. okey… okey.. bukan kena mandi. tapi carik sampul surat lagi. penat la carik sampul surat ni.. knape la dalam team ni tak de posmen sorang. kalau tak, mesti senang. yang kelakarnya.. kitorang dah tau apa yang kena carik kat swimming poll ni i.e bola ping pong and bola golf. and yang best lagi, bola golf dah dapat. (hahaha.. jangan tanya mana kitorang dpt bola golf ni.) lepas tu jumpa bola ping pong dalam pasu bunga. last sekali baru jumpa sampul surat. okey, itu sampul surat last. sib baik ada kak maz and kak sue.. diorang yang tolong susun semua sampul surat and jawapan.
bila smpai dekat padang, semua orang lari laju-laju. ala-ala explorace. yelah, team first.. mestila excited. lepas semua sampul surat kena kutip and semua bunga, anak panah, bola golf, bola pingpong and senarai nama kuda tu kena kumpul.. termaktublah team Desperado menang. yieehaa!!! so sementara menunggu team lain sampai, kitorang sembang-sembang and kalau ada team mana-mana lalu.. mulala kena sorak.. hahahaha.. giler berlagak!!
then one by one team sampai. and masa ni sekali lagi timbul isu-isu konspirasi. huhuhu.. but kitorang tengok jer.. yelah, tak de kaitan.. tak payahla menyibuk.. tapi, bising jugakla padang tu dengan suara-suara tak puas hati. moreover, salah sorang yang bersuara tu lawyer.. so dia buat mcm dlm court la.. siap panggil-panggil saksi lagi.. masak!!
tapi sekejap jer… lepas tu reda balik. hey… ini stakat treasure hunt je lah.. bukan nk kejar customer mintak utang or suh naik court. lepas tu semua balik bilik masing-masing and siap-siap untuk dinner.

dinner
waahhh.. tak tahu apa yang terjadi kat bilik-bilik lain.. tapi kat dalam girl’s dorm, mmg bising. semua duk pakat-pakat adjust baju sesame sendiri. thanks to ida yang telah me’request; iron untuk kitorang and u girls pun should thank to me sbb tolong gosok baju korang (pls refer to kak maz n ida). huhuhu.. raging mcm duk dalam asrama jer. hehe.. gurau jer. so, bila semua dah siap.. keluarla kitorang pegi tmpat dinner. dah ada orang.. eh, silap.. dah ada koboi-koboi lain. nas dah ada (patutla nas smpai awal.. dia naik kuda) hafiz yahaya pun sama.. (dia tumpang nas kot) nuar pun ada.. (ini anak koboi nakal. siap bawak lastik getah lagi) then makin ramai yang datang..eh..eh.. kejap.. cik bai ni datang malam koboi ke malam dikir barat. sekali tgk mcm rockers pun ada cik bai ni bila dia ikat key kat kepala. majlis start dgn ucapan azry.. lepas tu pass kat mr lawrence then pass to mr william. bagus la bos ni, cakap sikit-sikit jer. lepas tu.. apa lagi.. makan la.. menu mlm tu is bbq ayam, udang, sotong, ikan n kambing. appetizer salad dgn mushroom soup. then ada chinese fried rice, sapgetti carbonara, mashed potato and for desert ada buah beserta pudding and jelly. dinner malam tu selang seli dengan game. hohoho.. ada game lagi?? tapi ini simple-simple game jer lah. main teka-teka nama lagu, nama movie and big-big person. but org yang buat action tu tak boleh cakap la. kena buat action jer. after game tu.. ada satu lagi game. konsep sama tapi kali ni teka nama collegue. haa.. masa ni terkeluar la segala trademark masing-masing. korang jgn terasa ek.. gurau-gurau jer ni.. lepas tu acara bagi-bagi hadiah untuk ‘exchange gift’. exchange gift?? apa tuh? okey, mcm ni. sebelum dtg sini, kitorang kena cabut satu nama. n then, kena beli sumthing untk nama yang kita cabut tu. budget dr rm5 ke atas. so, mlm tu baru distribute adiah tu kat tuan punya badan. ada kotak kecik.. ada kotak yang gedabak punya besar.. mcm la.. lepas tu ada lucky draw.. hehe.. ni yg best ni. me menang tau!!! dapat blender. hahaha!! hey, blender pun bertuah la tu.. malam tu jugak ada anugerah Best Dress. Best Dress Female goes to Kak Ira. Best Dress Male goes to Nas dengan kuda dia. Best Dress Kid (boy) goes to Rafiqin (anak kak fizah) and Best Dress Kid (girl) goes to Ain (anak kak ira) kak ira, len kali suh abang hasnul pakai lawa2 skit. baru satu family menang. hehehe..

so.. that is the end of dinner. semua orang dah penat. anak-anak kecik pun dah ramai yang ngantuk-ngantuk. so, tamat citer dinner koboi. owh, lupa.. sebelum balik tu biasala.. aktiviti bergambar mambar dengan sepenuh hati. balik dorm tu.. semua terus pengsan. huhuhu.. penat yer.. kesian..

breakfast
breakfast pagi tu.. scramble egg, sosej, porridge, cereal, mihun and nasi goreng. lepas breakfast, leisure time. so, saper nak main go kart boleh pegi main go-kart. sape nak bawak anak naik kuda boleh bawak anak naik kuda. sape nak gi mandi boleh pegi mandi kat swimming pool (giler best nih!!)

lunch
kali ni keluar lunch siap bawak beg masing-masing. lunch and acara bagi hadiah untuk setiap team. okey, ini result overall.
1st : Wild Wild West
2nd: Desperado
3rd : Los Lobos
4th:Time Outlaw
so, lepas dapat hadiah msng-masing, kitorang pun mulalah meninggalkan perkampungan koboi ni. dah abis ke??
haiiippp… belum lagi
ada lagi???ada..

konvoi rumah kak azura
okey, ini acara tambahan. one of our collegue jemput pergi rumah dia. kebetulan rumah dia kat seremban, so dah kira dekat la. so, kitorang konvoi sekali lagi ke rumah dia. tapi tak semuala, ada yang terpaksa balik awal. sampai rumah kak zura, kena jamu lagi dengan mihun goreng mak kak zura masak. sedap tau!!! okey, enuff activity mengisi perut. lepas tu semua mula beransur nak balik. thanks again to kak zura sebab jemput pegi rumah dia and jamu kitorang dengan mihun goreng. so,dari rumah kak zura semua dah split. ooo.. mentang-mentang la semua tau jalan nak balik kl terus pecut sorang-sorang ek? tak pelah.. asalkan semua selamat. lagipun esok tu jumpa korang lagi..

okey, itu je report trip to eagle ranch. even sekejap jer, tapi banyak sangat benda-benda to treasure on..

nota-nota kecik
captain team Desperado.. punyalah bersemangat dia dengan team sendiri. alih-alih masa telematch, baju dia yang tak ikut piawaian. org pakai hitam dia pakai blueblack. adoii!!

my phone ilang. tapi sekejap. thanks to shah yang jumpa and pulang balik the lovely Samsung. huhuhu.. memang tak tentu hala jugak masa mula-mula ilang tu. (hey, ini telefon pakai duit ayahanda tau!!) and also thanks to person yang dapat sms dari shah and terus call and bgtau saya yang phone ni ada dgn shah. punyalah jauh si shah ni antar sms. sampai ke penang. padahal, saya ada je dekat-dekat situ. tak kisah la… tapi, time kasih yer awak!!! susah-susah jer telefon and then follow up pasal phone tu..

hari Isnin selepas balik dari eagle ranch.. ada yang terpaksa ambik mc.. ada yang demam.. tapi ada jugak yang rilex jer datang keje.. salut la kat korang
kat eagle ranch tu ada sekor kuda yang nama dia sama dengan nama one of comittee member kitorang. huhuhu.. angin jer dia bila orang duk kacau dia
time game malam.. bad punyalah merah muka bila kak azura paut lengan dia and bawak jalan-jalan. eh.. eh.. jangan salah paham. ini semua sebab lagu yang kak azura dapat is Seiring Sejalan. so, terpaksalah pinjam bad untuk berjalan-jalan. bad.. cool bad.. cool..
there's a few pics yang dah di upload oleh kakak opis saya. sila ke blog ini.

Thursday, November 22, 2007

bintang di langit - II

kalau ikutkan hati.. mahu saja saya pinjam magic stick sesiapa sahaja dan tukarkan dia menjadi bintang. biar dia berdiam di atas sana. agar tak mengganggu waktu siang saya. dan tak menghantui waktu malam saya. biar saja dia bersinar-sinar di langit waktu langit berwarna gelap. sekurang-kurangnya, masih ada lagi cantiknya yang saya bisa nikmati (andai saya mahu) dan masih ada lagi sinarnya yang saya bisa hayati (andai saya sudi) dan seandainya saya tak mahu dan tak sudi, pasti ada insan lain yang mahu dan sudi. ish.. rugi betul saya tidak kirimkan dia pada sheikh muszaphar tempoh hari.

tetaplah menjadi bintang di langit
agar cinta kita akan abadi
biarlah sinar mu tetap menyinari alam ini
agar menjadi saksi cinta kita berdua
yer.. saya pernah selitkan lagu ini dalam entri yang terdahulu. saat saya sendiri tidak mengerti dengan apa yang saya rasakan. saat saya sendiri tidak tahu apa sebenarnya yang saya inginkan. saat saya in the middle of nowhere. tapi itu dulu. suatu masa dulu. waktu ini saya tahu di mana saya berpijak. saya yakin dengan apa yang saya inginkan. cuma lagu ini cukup membuai-buai dan buat saya selesa.
Lalu bapakmu akan berkata, bintang tak pernah secantik tampakannya, tak sedekat yang kita duga. Ia cuma penghias panas malam para pemimpi. Tapi aku mau terbang. Aku mau menyentuh bintang. Jika ujung jariku melepuh, akan kubelah lima. Dan pulang dengan sepasang tangan berjari lima puluh.
ini petikan dari novel Cala Ibi karya Nukila Amal. novel Indonesia. ah, saya tak akan sesekali terbang ke sana untuk menyentuh bintang. kerana saya tahu hakikat yang ianya terlalu tinggi untuk saya gapai dan terlalu jauh untuk saya sentuh. maka sebab itu jugalah saya mahu tukarkan dia menjadi bintang. supaya dia tinggi dan jauh dari saya. tapi saya masih lagi boleh memandang dia dari bawah di saat saya mahu.
nyata bintang tak kan jatuh ke bumi
namun kita kan jatuh cinta
lirik lagu Ku Impikan Bintang. salah satu lagu Sean Ghazi yang saya suka. suaranya, muziknya cukup cantik untuk lagu ini. tapi kan.. usahkan bintang.. daya tarikan graviti pun tiada kaitan untuk jatuh cinta. maka tak perlu tunggu bintang jatuh ke bumi untuk jatuh cinta.

hehe.. entah apa yang saya coretkan ini. semua tentang bintang. tapi saya masih lagi mahu meneruskan niat menyihirkan dia supaya bertukar menjadi bintang. tapi, sebenarnya kan.. andai ada dia dibawah sekalipun, dia bukannya mengancam saya. lansung tidak memberikan sebarang bahaya kepada saya. cuma, saya yang tidak suka dia disini. selfish sungguh!! hahaha

Wednesday, November 21, 2007

update

vip code 195 had been removed from Corporate list and had been inserted in SME list

ini update terbaru list vip code saya. seperti biasa, menjelang hujung bulan saya dihambat segala macam kerja. masih tak punya ruang untuk menulis report tentang trip pd tempoh hari.

saya resah bila tak bercerita di sini. seperti tak sempurna..

Friday, November 16, 2007

jumaat yang sejuk.. dan nyaman.. serta penuh drama

hari jumaat. langit mendung. udara sedikit nyaman. ditambah pula sekarang ni saya diselimuti atmosfera lagu buat sang puteri nyanyian kumpulan spider. nyaman sampai ke jiwa. sedikit sejuk. mungkin sebab cuaca. dan di tambah pula dengan kedudukan saya di bawah lubang aircond. tak mengapa, semoga lemak-lemak di badan akan mencair dengan lebih banyak. amiinnn..

semalam saya terima dua surat. salah satunya undangan perkahwinan teman sewaktu di mrsm dahulu. resepsi di wangsa maju. insyallah saya hadir. dan satu lagi surat yang saya terima.. hehehe.. awal-awal lagi saya sudah tersenyum waktu membelek-belek sampulnya.
ada mesej “ini bukan kad jemputan kawen” dengan tulisan kecil yang amat di tepi sampul surat. isinya hanya sekeping kertas A4 putih bertulisan tangan dakwat pen warna biru. oh, lupa.. ada sekeping sampul duit raya. dan di dalamnya memang ada duit raya. lumayan!!

okey, pengirimnya.. teman sekuliah sewaktu di universiti dulu. dulu kami bukannya rapat sangat. sekadar bertegur sapa andai berselisih. dia bukan antara ahli kumpulan bunga merah saya yang selalu menjadi teman makan malam, atau teman jalan-jalan di komtar atau perangin mall ataupun teman makan malam grand di SG2 setiap kali berjaya menghantar assignment. mungkin kerana jarak asrama kami yang agak jauh beserta pilihan pengkhususan yang berlainan buat kami sedikit jauh. (read: sedikit) tapi sesekali bila punya waktu terluang, kami pasti bersembang dan bercerita tentang apa saja yang best waktu itu. ok.. surat tadi.. yang dia namakan ‘surat cinta’. surat cinta?? hehehe.. (read: perempuan ini memang suka bikin havoc) saya rasa sudah lama saya tidak menerima kiriman surat melalui pos. (diulangi : surat. kad raya, kad hari jadi dan segala jenis kad tak termasuk yer..) seingat saya, surat terakhir yang saya terima melalui pos ialah kiriman encik na***. hmm.. saya masih ingat surat itu. dan surat-suratnya yang lain. beserta isi-isi kandungannya. okey, cut!! berbalik pada surat yang saya terima semalam. tiada apa sangat dalam surat cinta ini. . lansung tiada sebarang kata rindu dan ucapan sayang, masakan surat ini dipanggil surat cinta?? hanya menyatakan tentang kebosanan dia dan mula menyuruh saya mengupdate tentang diri saya padanya memandangkan dia seorang penyimpan gossip bercop mohor besar batch kami. macam-macam betul budak ni. mami jarum betul cik kak sorang nih. zleenz, nanti aku balas surat hang tau!!

pagi tadi.. dapat lagi kerja baru. kerja ini perlu saya laksanakan pada setiap awal bulan.. kerja yang ringkas tapi perlu deal dengan bahagian finance treasury.. perlu deal dengan customer billing assurance.. perlu jumpa bos-bos.. aduhai.. tapi tak mengapalah, saya disini memang untuk bekerja. bayaran setiap 26 haribulan yang saya terima juga disebabkan kerja-kerja yang saya buat. maka, buat saja apa yang patut bukan? mujur bulan ini sudah menjangkau pertengahan bulan. maka saya punya dalam dua minggu untuk belajar memahami segalanya tentang kerja baru ini. semga semuanya berjalan lancar.

owh, cuti dua hari saya sudah diluluskan. satu hari pada 17 dec dan satu lagi pada 21 dec. cuti tahunan saya masih lagi berbaki 4 hari. itu saya simpan jika ada hal-hal kecemasan atau tidakpun, bawa ke tahun hadapan. kenapa bercuti? 17 itu tiada sebab yang khusus. cuma saya merasakan tidak mahu bekerja pada hari itu. (hehe.. boleh tak?) 21 itu pula sambungan cuti hari raya haji. niat di hati mahu menyambung sekali dengan hari krismas, tapi mengingatkan kerja-kerja tetap saya pada setiap hujung bulan, saya batalkan cuti berpanjangan saya itu. tak baik tamak-tamak.

soalan petang semalam : tanya pada dandelion juga dia tak tahu. kamu tahu apa yang ada di hujung pelangi?
saya jawab : aiskrim paddle pop pelangi. ngee!!

Thursday, November 15, 2007

cerita semalam

mahu bercerita tentang semalam..
awal-awal pagi masuk ofis, saya terpaksa mengangkut barang-barang ke tempat baru. yer, pindah. semua ahli kumpulan bunga merah terpaksa dipindahkan dari kutub utara merentasi garisan khatulistiwa dan akhirnya sampai kutub selatan. ‘terpaksa berpindah’: kerana ini bukannya pilihan hati kami. maka tempat baru ini umpama sebuah perkampungan dengan ketua kampungnya berada di belakang sekali. memerhatikan aktiviti-aktiviti penduduk kampung yang lain. “haa.. kamu jangan nak curi air jiran sebelah!!”

dan cerita donut semalam.. urgh, saya masih terasa rasa manis nya. terlalu manis hingga buat saya pening kepala. okey, jangan tanya saya kenapa saya.. yang lahirnya di negeri cik siti wan kembang.. yang terkenal dengan makanan-makanan manis.. tidak sukakan makanan manis. (read: aiskrim dan gula-gula terkecuali) saya jarang minum air manis. andai dirumah bila bonda menyiapkan sarapan, pasti ada satu mug air susu beserta nestum untuk ayahanda, nescafe kurang manis untuk bonda, nescafe manis untuk sang teruna sulung, kopi pekat untuk sang teruna bongsu, dan untuk saya.. hanya mug kosong dan sebekas air kosong dari peti ais. kasihan kan.. sepertinya saya ini berpenyakit diabetes tahap tinggi.

hmm… apa lagi tentang semalam

owh, meeting tentang trip ke port dickson hujung minggu ini. semua orang seperti begitu teruja. sudah ada kumpulan, sudah ada ahli kumpulan dan sudah ada nama kumpulan. dan tak lupa juga sudah mula ada aura-aura zaman cowboy di sekitar perkampungan kami. poster-poster “wanted’ beserta dengan gambar dan tak lupa juga nilai ganjaran juga mula diedarkan pada orang ramai. salah satu dari mesej yang tertera “The Murderer is still at Large”
kenapa aura cowboy? kerana tema dinner malam ahad itu ialah rodeo night. maka sekarang ini semua orang sibuk mencari topi koboi, jaket koboi, but koboi dan segala macam barang-barang koboi lagi. saya mahu cari kuda boleh?

semalam.. apa lagi yer..

ahh.. lampu telefon ini selalu saja menyala-nyala. saya sambung nanti..

Wednesday, November 14, 2007

donut yang terlalu manis

saya ingin menulis sesuatu yang gembira.. tapi tak punya banyak masa..
pagi tadi sibuk berpindah ke tempat baru.. dan sekarang pula.. sibuk menghabiskan donut manis.. yup.. terlalu manis..

Monday, November 12, 2007

Sepotong Senja Untuk Pacarku

"Kukirimkan padamu sepotong senja yang lembut dengan langit
kemerah-merahan yang nyata dan betul-betul ada dalam keadaan yang sama seperti ketika aku mengambilnya saat matahari hampir tenggelam ke balik cakrawala."


"Alina yang manis, paling manis, dan akan selalu manis,
Terimalah sepotong senja itu, hanya untukmu, dari seseorang yang ingin membahagiakanmu."


saya masih lagi tak jemu-jemu mengulang baca cerpen ini karya Seno Gumira Ajidarma.. tersenyum bila membayangkan tentang kiriman senjanya pada Alina..

aduhai Alina.. pasti kamu bahagia bukan?

Friday, November 09, 2007

amrin, saya jawab tag kamu!!

question: list down five simple things in your wishing list

1. saya mahu mug. mug yang besar. yang boleh mengisi air dua kali mug saya sekarang. nescafe saya selalunya boleh habis dalam masa setengah jam sahaja. saya mahu mug yang boleh mengisi nescafe saya untuk satu jam.

2. saya mahu hairdryer Panasonic warna fuschia. dua sebab. pertama, hairdryer sekarang sudah tak mampu berfungsi sepenuhnya. kedua, warnanya cantik bangat!! sedondon dengan warna sikat rambut saya. hihihi..

3. saya mahu bracelet warna emas dan hitam. pernah terlihat sekali di kl sentral. ia seperti gelang kaum india yang perlu di belit-belit di tangan. tapi rekaannya tidak lah terlalu ‘grand’. hanya manik-manik kecil seakan mutiara berwarna kuning emas metalik dan hitam yang disusun berselang seli. tapi waktu itu kewangan saya terhad. padahal tidaklah semahal mana. tapi entahlah, berat untuk beli waktu itu. maka saya hanya memandangnya. bila sudah punya duit, saya kembali mencarinya. tapi sampai sudah saya tak jumpa.

4. saya mahu bateri jam fossil (jenis big tic). dua biji yer.. fossil saya kehabisan bateri. banyak kali berulang ke kedai jam di KLCC dan tak lupa juga kedai-kedai jam lain. tapi semuanya tiada. kehabisan stok. itu alasan utama. tak suka!! atas sebab itu, saya terpaksa memakai jam tangan lain. jam tangan yang jarum saatnya selalu buat saya terjaga dari tidur waktu malam. saya memang tak betah mendengar sebarang bunyi waktu tidur. tapi jam putih ini.. aduih.. bila terjaga akibat bunyi jarum saatnya, saya akan masukkan dia ke dalam laci dan menguncinya. tapi secara logiknya, kalau tak kunci pun jam tu tak kan keluar kan?

5. saya mahu sebuah balang kaca yang besar warna biru untuk saya pindahkan pokok saya. pada mulanya, pokok ini hanya ada dua daun. kini, makin banyak daun-daun serta tunas-tunas yang keluar dan saya kira bekas sekarang sudah tidak memadai untuknya.



siap!!

Wednesday, November 07, 2007

che amid dan lampu hijau pemalas

mengikut perancangan awal.. ‘calling list customer’ adalah perkara pertama yang perlu saya siapkan pagi ini. baki 1593 acc itu perlu diperiksa sama ada sudah di hantar surat peringatan atau belum. jikla sudah, maka langkah seterusnya ialah memotong talian (bunyi nya seperti kejam bukan? tapi siapa suruh kamu tak bayar bil?)
tapi sejak dalam tren lagi.. perasaan teruja untuk bercerita di sini amat tinggi.
membuak-buak..

cerita saya :


saya berdiri di situ. memandang tepat ke seberang. menanti. sesekali menoleh ke kiri dan ke kanan. kemudian ke hadapan semula. berharap lampu di hadapan akan cepat hijau supaya saya dapat melintas dengan selamat. tapi seperti biasa, lampu itu suka sangat merah lama-lama.
ayahanda di sebelah. memimpin tangan saya. cukup erat. menarik saya supaya seiring dengannya, berjalan bersama melintasi jalan itu. sampai di seberang sana, saya berdiri pula di situ untuk seketika. memerhatikan ayahanda melintas seorangan kembali ke seberang jalan.

cut!!

okey, itu bukan kisah saya melintas jalan lapan belas tahun yang lepas. bukan juga kisah saya melintas jalan waktu-waktu saya bersekolah dahulu. itu kisah saya melintas jalan pagi ini. yer, baru pagi tadi situasi ini berlaku. seorang ayah memimpin saya, yang bukan lagi berusia tujuh tahun, bukan juga berusia tujuh belas tahun. tapi saya yang berumur dua puluh empat tahun, sepuluh bulan, dan dua puluh satu hari (saya harap kiraan saya betul :p)
waktu melintas itu saya khabarkan padanya
“macam time kecik-kecik dulu jer.. papa bawak lintas jalan nak tunggu bas”
dan kami sama-sama ketawa.

cerita sebenar:

lazimnya, saya akan melintas seorangan. ayahanda hanya akan memerhatikan saya dari atas BDY**32 nya. bila saya selamat sampai ke seberang jalan baru dia pulang. dan perangai saya.. saya akan berdiri di situ sehinggalah lampu itu hijau. ada ketikanya, tiada kereta lansung dan saya boleh saja melintas dengan selamat. tapi entahlah, saya lebih suka menunggu lampu itu hijau untuk melintas. regardless of how much time I have wasted by standing there and waiting for the green light..

hari ini, ayahanda punya agenda di pejabatnya. dan dia perlu sampai lebih awal dari biasa. itu yang bonda sampaikan pada saya waktu saya menikmati nasi gorengnya. maka atas sebab perlu sampai awal itu, pagi ini, dia sendiri yang menolong saya melintas jalan. kerana dia tak sanggup menunggu dan melihat saya menunggu lampu hijau yang entah berapa lama baru mahu hijau.
hahaha!!


hey, saya dapat necklet baru. kali ini warna kelabu. (read: ini hanya ayat penyata)

Tuesday, November 06, 2007

sms obor-obor

bulan nampak cantik di langit. awak buat apa? tangkap obor-obor?

yer.. yer.. encik spongebob, jom tangkap obor-obor bersama-sama

Friday, November 02, 2007

twiggies ~ aiskrim vanilla ~ hadifaza ~ troy

hmm.. pagi ini, menu breakfast saya ialah twiggies coklat yang disapu dengan aiskrim vanilla yang mewah dengan rasa yang tekstur. uuhhh.. saya merasakan dunia hari ini cukup indah tatkala rasa twiggies yang lembut itu bersatu dengan rasa vanilla yang sejuk manis hinggakan saya tersenyum sendirian waktu breakfast pagi tadi. ngee!! satu kejayaan saya kira bila saya berjaya makan 2 twiggies tadi. selalunya hanya satu yang berjaya memasuki perut comel saya. comel ke? hahaha

puas hati bukan bila kita dapat memenuhi satu kemahuan dan permintaan
(read: sila baca entri saya tentang tag oleh miss_tree disini - perkara ke lima dalam senarai yang saya ingin makan untuk sarapan )

hari ini indah bagi saya.. tiada alasan yang statik. mungkin kerana twiggies dan aiskrim vanilla pagi tadi dan juga langit yang berbiru cantik buat saya. oh, tak lupa juga mungkin pada review novel Edensor yang saya baca semalam. dan apa yang saya janjikan semalam, yang saya tangguhkan sehingga menunggu suatu hari yang indah itu, saya kongsikan di sini, hari ini.

13 syawal tahun ini, saya kehilangan hadifaza. hadifaza bukan teman lelaki saya. bukan lelaki yang saya admirer. juga bukan lelaki yang admirerkan saya. meskipun saya tidak menidakkan yang saya menyayanginya. tapi batas sayang saya hanya sayang pada seorang kawan. dia, bagi saya, dia lebih pada seorang teman. teman yang setia mendengar apa saja yang saya bicarakan. apa saja. kehilangannya mengejutkan saya. tapi itu hakikatnya. Tuhan lebih menyayangi dia.
(),,()
( 'o' )
(,) (,)

kamu pernah lihat ini bukan? ini namanya Troy
Troy saya terima menerusi bingkisan sms dari hadifaza lewat tengah malam. selepas saya puas merungut dan mengeluh tentang suasana kerja yang betul-betul menekan dan menghimpit saya. malam itu, saya bercerita tentang betapa saya meluat melihat ‘bos pembaris’ saya yang begitu moody tak mengira waktu dan situasi. saya bercerita tentang betapa saya bosan bila terpaksa menjaga ofis seorangan. saya bercerita tentang betapa saya takut untuk berjalan ke kl sentral waktu petang kerana sudah tiga kali kes ragut berlaku dihadapan mata saya. dan malam itu, hadifaza mengirimkan Troy pada saya.

“nah, buat kawan gi keje esok..”

itu mesej yang dia selit dalam sms malam itu. sedikit sebanyak, sms dia itu buat saya senyum sendirian. dan mula hari itu Troy seperti 'guardian angel’ saya. sepadan dengan namanya kan? hahaha.. mengada!!

hingga kini, Troy tetap dalam telefon Samsung saya. saya pindahkan dia dari Inbox ke dalam My Folder supaya saya tidak membuangnya secara tidak sengaja. saya salurkan juga Troy di sini. saya mahu Troy ada di mana saja saya berada. saya mahu Troy sentiasa ada dalam dunia saya. kerana saya mahu Troy sentiasa mengingatkan saya pada hadifaza.

alfatihah untuk kamu, hadi.. semoga kamu tenang di sana.

Thursday, November 01, 2007

difficult

“bila kita suka kat someone, nature itself will make it very difficult. i used to like someone so much, yea.. fate.. but we didnt make it through. something happen, and it makes me so sad”

itu kata dia, semalam. dalam emel. selepas dia mendapat tahu gadis yang dia suka itu milik orang lain.. *sigh

sejujurnya.. saya ingin bercerita tentang entry di bawah.. yer, entry bunny alias teddy alias koala alias kucing alias arnab dan apa saja nama yang diberi oleh kamu semua. tapi entah la.. setiap kata yang saya taip seperti tak kena, setiap ayat yang saya susun seperti pelik.. lalu saya padam kan semuanya.. nantilah.. suatu hari yang indah, saya cuba sekali lagi.

'suatu hari yang indah'
saya selalu gunakan ayat ini sebagai alasan bertangguh. tapi hanya untuk situasi tanpa kepentingan. contohnya: sebagai alasan untuk saya bertangguh untuk menceritakan kisah hati dan jiwa raga saya pada nawal atau sebagai alasan untuk saya tidak menelefon danial seperti mana yang dia minta. jahat bukan?? ah, biarkan.. saya mengaku, saya ini bukanlah gadis yang baik sepenuhnya.

tak mengapa.. bukan saya menolak. cuma ia sedikit difficult. tunggulah suatu hari yang indah..