Friday, December 07, 2007

hari ini birthday haiqal!!!

rasanya baru saja saya lihat dia terbaring atas katil baby di hospital. itu. keciknya dia. waktu itu, saiz lengan dia hanya lebih kurang dua batang jari saya. mahu sentuh pun saya gerun. apatah lagi untuk cium pipinya. sesekali tidurnya terkejut dengan bunyi bising di sekeliling. sebelum pulang, sempat saya usap pipinya dan berbisik “assalamualaikum haiqal.... nanti cepat besar tau”
itu lima tahun dahulu. hari raya kedua tahun 2002.

hari ini haiqal genap lima tahun. cepatnya masa berlalu. haiqal ini sudah besar. sudah petah bersembang. sudah pandai meniru gaya orang. sudah pandai merajuk. semakin nakal tapi juga makin bertanggungjawab (mungkin ini genetik anak sulung) dan insyallah, tahun depan bakal punya adik.

selamat hari lahir yer haiqal..
sayang kamu sangat-sangat. yer.. yer.. kita memang selalu gaduh. selalu rebut remote astro. selalu lawan baju sape lagi cantik. selalu berebut comforter time nak tidur. selalu sangat ‘tak nak kawan’. tapi kita kan selalu main belon dan hotwheels sama-sama. selalu lukis-lukis n kaler-kaler buku kartun tu. sama-sama baca buku ABC. pastu kita sama-sama main selimut atas katil wan (haha.. mati cikna kalau wan nampak) sama-sama main skipping. buat jigsaw puzzle sama-sama. kan cikna yang selalu masak and suap haiqal makan megi, eskrim and nasi dengan sup even masa tu cikna baru jer balik keje and penat serta lapar. dah la haiqal makan lambat. sampai kadang-kadang tu perut cikna masuk angin dah sebab haiqal makan slow sangat. pastu kalau mandikan haiqal, kena sabun banyak-banyak. kena jirus tinggi-tinggi, abisla basah baju cikna. haiqal bukan nak beli baju baru untuk cikna. asyik cikna jer yang beli baju untuk haiqal. isk.. tak kisahla, cikna sayang haiqal nyer.. tapi kan.. nanti bila ada adik, cikna nak sayang adik jer boleh?.. hahaha..

hari lahirnya tahun ini, saya dah janjikan dia beg sekolah gambar ultraman untuk dia. jenuh jugak mencari masih tak jumpa. betul-betul suka dia dengan ultraman. baju ultraman. cadar ultraman. malah kek hari jadi pun dia mahukan kek ultraman. hinggakan hari itu, selepas dia bersembang dengan seorang rakan saya melalui telefon, laju saja mulut comelnya itu bertanya
“cikna, uncle *** boleh jadi otomen tak?”

aduih.. haiqal.. haiqal..

18 comments:

iNsaN BiaSa said...

sy pn suka otromen gak..hehe..salam kenal..bc anda nya entri ni teringat anak buah sy yg comel skali...bile la nk de ank sndri ye..

cheerio..!!

Miz

mat jan said...

aku rasa aku perlu bagutahu eqal satu rahsia.

eqal.. sebenarnya..
cikna mu itu la 'sesaksa' yang selalu kacau tidur malam uncle 'otomen' ni..

huhuhu..

aandes said...

hepi bdau haiqal!!! Comot la budak tu. Penat tau kalau main belon ngan dia. Serius Haiqal ada kuasa otomen ke? Steady je main

masaklemakrebung said...

hai haiqal, hepi besday... tau tak kat opis cikna slalu kutuk2 haiqal... tapikan cuba satu hari nanti bukak wallet cikna nanti jumpa otomen lagik sekor.. hehehhehe... cikna tu, sebut nyer nak brapa ramai otomen mesti cikna bagik punya

alan zed said...

sungguh pantas masa berlalu, kan cek na? ;)

m i n e r a l . . . said...

selamt hari lahir haiqal... :)

Azhar Ahmad said...

Ahahhahaha, rena... Kamu patut mempunyai anak... Ahahahahah

miss_tree said...

Semalam..anak sedara yg bakal 5 tahun 20Dec ni telah memberi hadiah kepada makciknya ini..
Sangat terharu anak sekecil itu boleh jadi se'sweet' mcm tu.
[nama my nephew tu hasif..baru blk jln-jln kt KL. belikan auntie dia ni satu keychain yg sgt cumell..]
oh, and my hasif juga suka OTROMEN!!
heheheheheh..

- G O R O - said...

Anak sendiri bila lagi?

jinggo said...

otomen mana best............
gaban la......

masaklemakrebung said...

dik,

lagu yang awak email tu sedey.. tak suka tau... ingatkan lagu apa.. tapi semestinyer bukan lagu delima tau..

pjoe said...

slmt hari lahir haiqal
.....................

Pegawai Khalwat said...

Kat Chowrasta Tanjung belambak-lambak beg Otromen. Suruh jinggo cari.

Psss... hati-hati menyebut Otromen. Kang lain pulak bunyinya.

chot said...

epy besday juga utk anak buah kamu..

bintang hati said...

HEPPI BEST DAY haiqal..
jangan nakal2..
jangan rebut2 remote control...

hehehe...

TAKE GOOD CARE yupp...

butaseni said...

ari tu kat petaling street saya nampak beg ottoman.:D

rena said...

insan biasa..
salam untuk kamu kembali.
semoga anak buah kamu sihat-sihat

mat jan..
mengadu konon!!!
huh..

masaklemakrebung..
hahaha..d alam wallet tu bukan otromen. itu mother of ultra!!

alan zed..
yup..sekejap jer 5 tahun. saya pun dah makan tua.. huhuhu..

azhar ahmad..
yer.. yer.. kamu pun sama. sudah patut punya anak sendiri. hahaha

miss tree..
sweetnya!!!

- g o r o -
hehe.. ngada tanya soklan camtu!!

jinggo..
gaban? power rangers lg best la..
tak pun masked rider.. kesatria baja itam ke..

masaklemakrebung lagi..
huhuhu.. memang sedey. tapi suka la lagu tu..

pegawai khalwat.. n butaseni..
sorang nmpk kat Chowrasta Tanjung.. sorang lagi nmpak kat petaling street.. tp dua-dua tak tolong belikan.. huhuhu..
hehe.. sbnrnya dah jmpa mnggu lepas. terima kasih yer..

rena said...

untuk andes, masaklemakrebung, mineral, pjoe, chot dan bintang hati..
terima kasih. saya dah sampaikan salam hari lahir kamu pada haiqal. banyak kali dia "ha?? sape?" tapi selepas itu jawabnya "ooo. ok" dan saya pasti dia sedang senyum-senyum malu saat itu.