Monday, November 26, 2007

ini report PD trip tempoh hari

okey, ini report trip ke PD hari itu. maaf, susun bahasa entri ini tak seperti yang biasa saya gunakan dalam entri-entri sebelumnya. tak kisah la kan.. kamu baca saja yer??

sabtu pagi tu.. seperti yang dah di plan., semua kena berkumpul satu tempat. so port pertama kami di bangunan wisma Time. dari wisma Time kami mula konvoi dan next check point is tol sungai besi. (read: depan dunkin donut dan KFC) itu adalah bertujuan pada siapa-siapa yang bawak duit lebih boleh beli donut dan ayam kfc. dari sungai besi, and yes, mmg ada orang bawak duit lebih. dari tol sungai besi, kami terus jer sampai ke tol port Dickson. and kat situ sekali lagi berhenti. sajer. bagi keta rehat-rehat sikit and tunggu saper-saper yang tertinggal. so dari tol pd tu dah tak der stop dah. terus je lah sampai eagle ranch.

alhamdulillah jalan ok. cuaca pun baik. so, lepas last stop kat tol pd, kitorang teruskan perjalanan. tak lama lepas tu nampak signboard Tiara Beach Resort. okey, kalau ikut map, dah dekat la ni. tapi sebenarnya, signboard tu tulis Tiara Beach Resort…. 7 km. owh, ok.. so maknanya Eagle Ranch is 7 plus plus km lgi.. huhu.. jauh lagi rupanya. but abg ghani (read: husband kak yati) dgn coolnya driving.. then lepas tu nampak signboard Eagle Ranch… 2.5km hinggalah nampak signboard Eagle Ranch 500m.. yeay, dah dekat nak sampai!!
belok-belok jer.. dah ada kereta kuda tunggu kat depan.. but unfortunately, tak de kuda yang menanti. time sampai tu, dah ramai yang ada. semua berkumpul kat tempat reception. ada yang datang dgn husband, dtg dgn wife and bawak kids. so, kat situ activity berkenal-kenalan secara tak rasmi la..

lunch
lunch hari tu is being served by eagle ranch. the food was ok. after lunch kitorang semua dapat kunci. masuk bilik masing-masing. and kitorang yang duduk kat dorm ni mulalah bising-bising pasal saper nak tidor atas and saper nak tidor bawah. haa.. sesaper yang gayat tu baik ngaku cepat. sempat rehat sekejap and lepas tu siap-siap untuk pegi main telematch.

telematch.
pukul 3.30 semua dah kena berkumpul balik untuk main game. masa ni semua dah pakai baju ikut kaler team masing-masing. team Time Outlaws kaler merah. team Los Lobos kaler kuning. team Wild Wild West kaler hijau anda lastnya team Desperado kaler itam.. (ini team saya tau!!!)
acara pemanasan badan dilakukan sendiri-sendiri. tak de instructor tapi nampknya ia lebih kepada warm up muka. sebab semua duk sengih-sengih untuk ambik gambar jer..
first game... balloon buster
game first is balloon buster. alaa.. game yg korang ikat belon kat kaki pastu korang pegi pijak belon orang lain tapi kena selamatkan belon korang. masa ni macam-macam suara yang kluar. ada yang tak kena kejar pun sibuk duk jerit-jerit. semua orang tak jadi nak kejar mengejar sbb duk tengok dia duk lari-lari sambil jerit-jerit ala-ala cter zombie kampung pisang sorang-sorang.. then, bila dia berenti (konon-kononnya nak ilangkan penat) “boom!!” belon dah kena pijak kat orang lain. “oit..oit.. sape punya belon dah meletup tolong keluar..” the last two heroes are from group Wild Wild West and Desperado. punyalah sporting diorang ni, dua-dua siap boleh ‘chup-chup’ ala-ala coca-cola lagi. berehat sekejap ambik nafas sebelum sambung main balik. last-last.. group Desperado yang menang. yieehaa!!!


second game.. cucumber relay
game dia.. korang kena kepit cucumber kat peha.. n bawak lari kat orang seberang sana. lepas tu the next person kena ambik cucumber tu the kepit n bawak dia kat orang sebelah sini pulak. haaiiippp… bawak cucumber pun bukan senang tau. kena lari-lari pulak tu. dah la tu kalau jatuh, kena kutip balik. then sambung kepit. so, macam-macam la cara yang dilakukan untuk bawak cucumber ni dengan selamat dan juga cepat. serta tak lupa juga suara-suara yang keluar sewaktu mengepit cucumber. okey.. cter cucumber ni tak boleh nak elaborate panjang-panjang sangat.

third game... cunny sack race
lari dalam guni. ini dah biasa la kan.. masuk dalam guni and lari laju-laju. jatuh tergolek tu.. biasala. yang lari comel-comel macam rabbit pun ada.. those yang selalu main mesti dah tau mcm mana tak nak kasi jatuh time lari dalam guni ni. cara dia.. make sure kaki duduk kat bucu guni tu.. so, x delah jatuh kalau lari laju-laju pun.

fourth game... tug of war
Tug of War a.k.a tarik tali. game ni semua dah tahu kan? game ni buat 2 round. then yang kalah lawan kalah and yang menang lawan menang. yang masuk final is desperado dengan wild wild west. team wild wild west memang power. mmg kitorang (read: desperado) tak sempat nak tarik lansung. pegang tali tu kuat-kuat pun rasa mcm tali tu yang tarik kitorang sama. tiba-tibe jer “alamak, kak maz dah jatuh.. “ so, otomatik Desperado jatuh nombor dua. lepas game, semua duk mengadu sakit lengan and ada yang sampai merah-merah and lebam-lebam. isk..isk.. kesian

game grand.. treasure hunt
okey, ini yang best and paling happening and paling dramatic.
satu group kena kumpul 6 sampul surat and also kena jawab soalan dalam sampul surat tu. sampul surat pertama dapat kat padang. so, untuk team kitorang next check ialah dekat kandang kuda. mula-mula tu gerun jugak tengok kuda besar-besar. and diorang pun dah bising-bising. takut kot.. carik punya carik sampul surat tu at last jumpa kat celah tiang. so, arahan dia kitorang kena senaraikan semua nama kuda and makanan yang dia makan. sementara ahli-ahli kumpulan wanita duk menyalin nama-nama kuda, ahli-ahli kumpulan laki dah lari ke check point nombor dua i.e tepee (rumah tumpangan tapi bentuk dia mcm rumah red Indian) time kitorang sampai tu, diorang dah jumpa sampul surat kedua and arahan dia is kena carik anak panah. so semua orang duk pusing-pusing carik anak panah. ada yang carik anak panah bentuk ‘arrow’, ada yang carik anak panah tapi tak leh imagine macam mana rupa anak panah yang dia cari. but semua duk pusing-pusing setiap tepee, carik celah-celah pokok bunga. last-last nas yang nampak. anak panah tu terpacak kat atas atap. ooo.. betul la abg hasnul cakap.. suruh tengok dekat bahagian atap. nasib baik nas tinggi, so dengan senangnya dia nampak and capai. nak harapkan kitorang, tak tercapai akal mu la..
next check point.. hall yang paling besar. tanya orang-orang kat situ, diorang kata hall dekat padang. okey, so kitorang pun lari-lari la pegi hall. carik sampul surat. even dah tau sampul surat tu diorang letak kat luar dewan, tapi semua tetap nak masuk dalam dewan. satu sebab tak puas hati and satu lagi sebab kad dalam hall tu ada air cond. wuhuuuuu.. bestnya.. check point sini memang pening. punyalah banyak kali kitorang tawaf hall tu tapi tak jumpa-jumpa jugak. sampai bawah tong sampah pun kitorang tengok tau. sampai dah rasa mcm nak give up jer.. lagi lah masa tu tgk ada satu team tu dah lari-lari sampai padang. haaa??? diorang dah siap ke? huhuhu.. kalah lagi.. tapi rupa-rupanya tidak. diorang silap ambik sampul sebenarnya. and mulalah muncul segala macam teori-teori konspirasi sabotaj dan yang sewaktu dengannya. urgh.. main treasure hunt pun boleh timbul konspirasi. hebat!!! tapi entah apa yang geng-geng lelaki team kitorang buat, tiba-tiba jer diorang jerit suh pegi dorm. so kat sini, kitorang kena carik tiga jenis bunga berlainan warna and lepas tu lari balik ke swimming pool. okey… okey.. bukan kena mandi. tapi carik sampul surat lagi. penat la carik sampul surat ni.. knape la dalam team ni tak de posmen sorang. kalau tak, mesti senang. yang kelakarnya.. kitorang dah tau apa yang kena carik kat swimming poll ni i.e bola ping pong and bola golf. and yang best lagi, bola golf dah dapat. (hahaha.. jangan tanya mana kitorang dpt bola golf ni.) lepas tu jumpa bola ping pong dalam pasu bunga. last sekali baru jumpa sampul surat. okey, itu sampul surat last. sib baik ada kak maz and kak sue.. diorang yang tolong susun semua sampul surat and jawapan.
bila smpai dekat padang, semua orang lari laju-laju. ala-ala explorace. yelah, team first.. mestila excited. lepas semua sampul surat kena kutip and semua bunga, anak panah, bola golf, bola pingpong and senarai nama kuda tu kena kumpul.. termaktublah team Desperado menang. yieehaa!!! so sementara menunggu team lain sampai, kitorang sembang-sembang and kalau ada team mana-mana lalu.. mulala kena sorak.. hahahaha.. giler berlagak!!
then one by one team sampai. and masa ni sekali lagi timbul isu-isu konspirasi. huhuhu.. but kitorang tengok jer.. yelah, tak de kaitan.. tak payahla menyibuk.. tapi, bising jugakla padang tu dengan suara-suara tak puas hati. moreover, salah sorang yang bersuara tu lawyer.. so dia buat mcm dlm court la.. siap panggil-panggil saksi lagi.. masak!!
tapi sekejap jer… lepas tu reda balik. hey… ini stakat treasure hunt je lah.. bukan nk kejar customer mintak utang or suh naik court. lepas tu semua balik bilik masing-masing and siap-siap untuk dinner.

dinner
waahhh.. tak tahu apa yang terjadi kat bilik-bilik lain.. tapi kat dalam girl’s dorm, mmg bising. semua duk pakat-pakat adjust baju sesame sendiri. thanks to ida yang telah me’request; iron untuk kitorang and u girls pun should thank to me sbb tolong gosok baju korang (pls refer to kak maz n ida). huhuhu.. raging mcm duk dalam asrama jer. hehe.. gurau jer. so, bila semua dah siap.. keluarla kitorang pegi tmpat dinner. dah ada orang.. eh, silap.. dah ada koboi-koboi lain. nas dah ada (patutla nas smpai awal.. dia naik kuda) hafiz yahaya pun sama.. (dia tumpang nas kot) nuar pun ada.. (ini anak koboi nakal. siap bawak lastik getah lagi) then makin ramai yang datang..eh..eh.. kejap.. cik bai ni datang malam koboi ke malam dikir barat. sekali tgk mcm rockers pun ada cik bai ni bila dia ikat key kat kepala. majlis start dgn ucapan azry.. lepas tu pass kat mr lawrence then pass to mr william. bagus la bos ni, cakap sikit-sikit jer. lepas tu.. apa lagi.. makan la.. menu mlm tu is bbq ayam, udang, sotong, ikan n kambing. appetizer salad dgn mushroom soup. then ada chinese fried rice, sapgetti carbonara, mashed potato and for desert ada buah beserta pudding and jelly. dinner malam tu selang seli dengan game. hohoho.. ada game lagi?? tapi ini simple-simple game jer lah. main teka-teka nama lagu, nama movie and big-big person. but org yang buat action tu tak boleh cakap la. kena buat action jer. after game tu.. ada satu lagi game. konsep sama tapi kali ni teka nama collegue. haa.. masa ni terkeluar la segala trademark masing-masing. korang jgn terasa ek.. gurau-gurau jer ni.. lepas tu acara bagi-bagi hadiah untuk ‘exchange gift’. exchange gift?? apa tuh? okey, mcm ni. sebelum dtg sini, kitorang kena cabut satu nama. n then, kena beli sumthing untk nama yang kita cabut tu. budget dr rm5 ke atas. so, mlm tu baru distribute adiah tu kat tuan punya badan. ada kotak kecik.. ada kotak yang gedabak punya besar.. mcm la.. lepas tu ada lucky draw.. hehe.. ni yg best ni. me menang tau!!! dapat blender. hahaha!! hey, blender pun bertuah la tu.. malam tu jugak ada anugerah Best Dress. Best Dress Female goes to Kak Ira. Best Dress Male goes to Nas dengan kuda dia. Best Dress Kid (boy) goes to Rafiqin (anak kak fizah) and Best Dress Kid (girl) goes to Ain (anak kak ira) kak ira, len kali suh abang hasnul pakai lawa2 skit. baru satu family menang. hehehe..

so.. that is the end of dinner. semua orang dah penat. anak-anak kecik pun dah ramai yang ngantuk-ngantuk. so, tamat citer dinner koboi. owh, lupa.. sebelum balik tu biasala.. aktiviti bergambar mambar dengan sepenuh hati. balik dorm tu.. semua terus pengsan. huhuhu.. penat yer.. kesian..

breakfast
breakfast pagi tu.. scramble egg, sosej, porridge, cereal, mihun and nasi goreng. lepas breakfast, leisure time. so, saper nak main go kart boleh pegi main go-kart. sape nak bawak anak naik kuda boleh bawak anak naik kuda. sape nak gi mandi boleh pegi mandi kat swimming pool (giler best nih!!)

lunch
kali ni keluar lunch siap bawak beg masing-masing. lunch and acara bagi hadiah untuk setiap team. okey, ini result overall.
1st : Wild Wild West
2nd: Desperado
3rd : Los Lobos
4th:Time Outlaw
so, lepas dapat hadiah msng-masing, kitorang pun mulalah meninggalkan perkampungan koboi ni. dah abis ke??
haiiippp… belum lagi
ada lagi???ada..

konvoi rumah kak azura
okey, ini acara tambahan. one of our collegue jemput pergi rumah dia. kebetulan rumah dia kat seremban, so dah kira dekat la. so, kitorang konvoi sekali lagi ke rumah dia. tapi tak semuala, ada yang terpaksa balik awal. sampai rumah kak zura, kena jamu lagi dengan mihun goreng mak kak zura masak. sedap tau!!! okey, enuff activity mengisi perut. lepas tu semua mula beransur nak balik. thanks again to kak zura sebab jemput pegi rumah dia and jamu kitorang dengan mihun goreng. so,dari rumah kak zura semua dah split. ooo.. mentang-mentang la semua tau jalan nak balik kl terus pecut sorang-sorang ek? tak pelah.. asalkan semua selamat. lagipun esok tu jumpa korang lagi..

okey, itu je report trip to eagle ranch. even sekejap jer, tapi banyak sangat benda-benda to treasure on..

nota-nota kecik
captain team Desperado.. punyalah bersemangat dia dengan team sendiri. alih-alih masa telematch, baju dia yang tak ikut piawaian. org pakai hitam dia pakai blueblack. adoii!!

my phone ilang. tapi sekejap. thanks to shah yang jumpa and pulang balik the lovely Samsung. huhuhu.. memang tak tentu hala jugak masa mula-mula ilang tu. (hey, ini telefon pakai duit ayahanda tau!!) and also thanks to person yang dapat sms dari shah and terus call and bgtau saya yang phone ni ada dgn shah. punyalah jauh si shah ni antar sms. sampai ke penang. padahal, saya ada je dekat-dekat situ. tak kisah la… tapi, time kasih yer awak!!! susah-susah jer telefon and then follow up pasal phone tu..

hari Isnin selepas balik dari eagle ranch.. ada yang terpaksa ambik mc.. ada yang demam.. tapi ada jugak yang rilex jer datang keje.. salut la kat korang
kat eagle ranch tu ada sekor kuda yang nama dia sama dengan nama one of comittee member kitorang. huhuhu.. angin jer dia bila orang duk kacau dia
time game malam.. bad punyalah merah muka bila kak azura paut lengan dia and bawak jalan-jalan. eh.. eh.. jangan salah paham. ini semua sebab lagu yang kak azura dapat is Seiring Sejalan. so, terpaksalah pinjam bad untuk berjalan-jalan. bad.. cool bad.. cool..
there's a few pics yang dah di upload oleh kakak opis saya. sila ke blog ini.

8 comments:

mat jan said...

bila nak datang jakarta?

masaklemakrebung said...

hmm.. maleh nak tulis.. tapi akak nak nyibuk gak.. team wil wild west to team akak la ye... pasti nak main baling-baling pisau tau...

alan zed said...

panjangnye update. hehe.

- G O R O - said...

Eagle ranch..
Tempat yang baik untuk tangkap gambar.

Azhar Ahmad said...

Terima Kasih atas laporan anda... Sila letakkan di tray tu ya...

Hahahhahahahah

rena said...

jan..
kat jakarta tu ada jual belon kaler-kaler tak? hehehe..

masaklemakrebung..
elleh.. datang berlagak di tempat orang. mujur ada pisau.. tak berani den nak kutuk lebih-lebih..

alan zad..
huhu.. memang panjang. sakit tangan tau menaip

- g o r o -..
yup.. gambar-gambar yang diambil semua cantik-cantik.

azhar..
baiklah encik azhar. ada apa-apa lagi? kopi encik nanti saya hantar..
hehehe

nawal said...

dear..
gambar kat blog tu 'cantik' la..
hehe.. ada paper ke ni?

bintang hati said...

haii rena..

syok nya baca cerita kamu...
SAYA tengah plan nak setup reunion utk kawan2 lama...tgh cari lokasi yg sesuai...

boleh SAYA tahu, berapa kos bagi semua tu..? paling tidak pun SAYA nak tahu seorang bayar berapa hengget..? emm...

eagle ranch..bunyi mcm menarik..ada kuda yer...emm...