Monday, July 31, 2006

Lagu Rindu ~ Keris Patih

Bintang malam katakan padanya
Aku ingin melukis sinarmu di hatinya
Embun pagi sampaikan padanya
Biar ku dekap erat waktu dingin membelenggunya
Tahukah engkau wahai langit
Aku ingin bertemu membelai wajahnya
Kan ku pasang hiasan angkasa yang terindah
Hanya untuk dirinya
Lagu rindu ini kuciptakan
Hanya untuk bidadari hatiku tercinta
Walau hanya nada sederhana
Izinkan ku ungkap segenap rasa dan kerinduan

saya tidak pernah tahu tentang band keris patih ini.. lagu rindu inipun di download secara tidak sengaja.. tapi, pertama kali mendengar.. hati saya, telinga saya, minda saya.. semuanya bekerjasama meminta ianya diulang.. maka, hingga saat ini, hanya lagu ini yang menemani saya di meja..
muzik yang slow.. ada bunyi piano.. liriknya juga cantik.. suara penyanyi juga boleh tahan..

Thursday, July 27, 2006

hujan.. sejuk.. rindu..

hari ini mendung.. sejuk.. semalam pun begitu.. hujan pagi.. teringat waktu di pantai timur dulu. hujung tahun ialah waktu yang seronok dan kurang seronok. kurang seronok kerana bolah dikatakan setiap hari hujan. lansung tidak boleh keluar rumah. dan andainya waktu itu waktu persekolahan, maka semakin malas untuk ke sekolah. tapi yang seronoknya, andai waktu itu hari minggu.. smua adik beradik akan berkumpul di depan tv. makan biskut dan minum air teh. saya suka waktu itu. kurang seronok yang kedua, bila hujan.. baju tak akan kering. saya sering kehabisan track suit. terpaksa berbaju kurung setiap hari. seperti hari raya. tapi yang seronoknya, inilah peluang untuk memakai baju2 baru di dalam almari tanpa perlu ke mana2.
saya rindukan waktu kecil saya.. meskipun selalu dimarah.. selalu dihukum (read: saya sememangnya nakal) tapi itu yang membuatkan saya seronok bila mengenangkan semuanya.. *tamat cerita dulu*


*cerita sekarang*
saya seperti biasa. agak sibuk dengan hal2 perpindahan rumah. akhirnya. saya kira ini kali terakhir kami sekeluarga berpindah. kerja saya.. macam biasa. kelas. nota. ujian. report. sabar. sabar. sabar. apa lagi tentang hidup saya…
saya kini sudah kembali di atas (baca entri terdahulu) mencuba sedaya upaya untuk terus berada di atas.
kawan2 saya.. semuanya sihat. semuanya gembira dan ceria (saya kira..) makin ramai yang kembali berhubungan.. tapi ada juga yang terpaksa berjauhan.. (saya rindu kalian..)
seronok mengenang sms obor-obor.. bahkan bnda ini pernah menjadi topik perbualan saya dan beberapa orang kawan (nant saya huraikan kemudian.. tapi bukan hari ini)
hari hari saya dipenuhi dengan pelbagai cerita.. itu sudah cukup untuk saya merasakan yang hidup ini menyeronokkan andai kita pandai menghargai..
saya menghargai keluarga saya.. itu paling penting bagi saya..
adik beradik saya..
kawan-kawan saya..
kekasih ??? . biarlah dahulu..
saya senang begini… saya tidak mencari.. tidak juga lari..

You've been feeling your way through the fog quite nicely -- some would even say you're developing a sixth sense when it comes to a certain someone. Today however, you no longer need to utilize such extrasensory abilities to connect with that person who's been beguiling you so. As soon as you awaken, you'll feel clearer about your feelings than ever before -- and you might be very surprised at how your expectations change as the day moves on. <-- horoskop saya hari ini



Wednesday, July 26, 2006

tamat.. tamat.. dan tamat..

kisah tren yang mengalami masalah teknikal..
semua orang merasakan masalahnya.. termasuk saya. yang saban hari menggunakan pengangkutan ini..
semalam.. dua kali tren berhenti secara mengejut.. tatkala sedang dalam kelajuan yang tinggi, tiba2 saja brek kecemasan..
saat inilah sikap2 prihatin rakyat malayia menyerlah… sama2 berpaut antara satu sama lain untk tidak jatuh.. indah nya pemandangan..
tapi, biarlah.. asalkan saya selamat sampai ke rumah.. itu sudah cukup..
tapi saya terharu..
ramai jugak yang bertanyakan saya.. samada selamat atau tidak daripada sumpahan teknikal tren hari itu..
terima kasih kawan-kawan..
saya masih lagi terselamat..
tamat kisah tren

apa kisah saya hari ini?
seperti biasa. tapi kini, saya terlalu diuji dengan kerenah pelajar2 saya..
kisah tentang mereka yang berlagak pandai
kisah tentang merekan yang lansung tidak mahu membaca arahan (read: kerana semuanya berlagak pandai)
kisah tentang masing ada tabiat yang tidak elok – gigit kuku, main rambut bahkan ada yang melakukan aktiviti cari gali!!
kisah tentang mereka yang hanya tahu mengangguk tapi sebenarnya tidak tahu apa2
kisah tentang mereka yang lansung tidak faham bahasa inggeris tapi menidakkannya kerana malu dengan boyfren atau girlfren masing2 (read: students saya sudah ramai yang ada pasangan. umur baru 18 sudah pandai bercinta kasih. puppy love.. mungkin)
tamat kisah saya dan pelajar2 saya

tamat juga kisah pagi ini.
andai kata saya berkesempatan.. ptg ini satu lagi entri.

Monday, July 24, 2006

5 perkara (pt II)

5 Perkara saya buat pagi ini
1. mandi
2. gosok baju
3. naik motosikal
4. beli chewing gum
5. mengajar

5 orang yang saya jumpa pagi ini
1. bonda
2. papa
3. adik yang jaga tiket putra lrt
4. kak liza (kwan tmpat kerja lama)
5. kwn2 office

5 ayat yang saya capkan pagi ini
1. morning
2. pegi dulu yer..
3. babai
4. dah bekfast?
5. jap yer..


5 orang yang BUZZ saya pagi ini
1. hazril
2. naseh
3. hisyam
4. anil
5. min

5 emel yang saya terima
1. notification from frenster : u have one new message
2. notification from frenster : ur frend has updated his/her blog
3. lagi dari frenster : birthday reminder
4. shamalah : for maybank account holder
5. jobstreet : carik keje weh..


5 perkara ‘lain-lain’
1. saya tgh jaga lab sekarang.. tp masih smpat menulis blog..
2. terharu.. semalam kawn lama menelefon dr usa..
3. saya menguyah gula2 getah pagi ini..
4. warna baju hari ini ialah hijau
5. mood pagi ini ialah : sedih dan terharu. (sebab: entahla..)

Thursday, July 20, 2006

5 perkara

5 perkara baru
1. Siti Nurhaliza kawin Dato’ K on 21.8.2006
semua orang tau.. termasuk tukang2 rumah indon..
2. Bulan hadapan, kami sekeluarga bakal pindah ke rumah baru.
sekarang sudah 90% siap. setiap orang dapat bilik sorang satu. kecuali ibu bapa saya. terpaksa berkongsi. :p
3. Rakan serius Dewa19 saya sudah mendapat kerja di tempat lain. jauh di seberang
4. Lagi kawan2 yang membina masjid.. giliran saya?? tunggu dulu lah..
5. mp3 saya kini sudah terlampau banyak.


5 perkara yang berubah
1. berat badan saya. turun atau naik?? hehe..
2. duit simpanan saya makin kurang
3. beg kerja saya.. dari handbag kepada sling bag. safety purpose
4. ringtone telefon saya : accidentally in love - counting crows
5.


5 perkara yang tak berubah sejak bulan lepas
1. baju2 dalam almari saya.
2. susunan barang2 dalam laci
3. pola pemakanan saya
4. status saya.. (ini sejak 23 tahun yang lepas)
5. tempat saya di dalam ofis



ada lagi.. tapi tak berkesempatan. saya sambung nanti..

Wednesday, July 12, 2006

Everything by Lifehouse

kisah semalam..
keluar saja dari tren, saya ke guardian. berhajat untuk mencari krim. mencari. terjumpa. bayar. saat ingin keluar, saya berhenti sekejap.. lagu yang dipasang seakan familiar dgn saya.. saya pernah mendengar lagu ini. dan boleh mengikut sedikit sedikit liriknya. tapi, siapa penyanyinya. apa tajuknya. hanya kerana ingin mendapat lebih klu tentang lagu tersebut, saya kembali berjalan jalan di dalam guardian. sambil berfikir, di mana saya pernah dengar lagu ini. hinggalah tamat lagu. masih tidak mencapai jawapan siapa dan apa. sampi di office. mulut saya tak henti2 humming lagu tersebut. bimbang takut2 terlupa.. tnya kawan2 rapat, semua tidak tahu.. lantas saya cari melalui internet. tapi berfikir pula, apa yang ingin di jadikan kata kunci..
mencuba frasa “any better than this+lyrics” .. tiada yang sepadan..
mencuba pula “stand here with you+lyrics” .. juga tiada
mencuba lagi “not being moved by you+lyrics”.. lansung hampa..
cubaan terakhir..
saya hanya ambil satu perkataan dalam chorusnya.. “everything+lyrics”..
tadaaa!!!!!
result pertama : Everything – Lifehouse Lyrics
saya baca liriknya.. tepat.. betul..
gembiranya hati..
mencari mp3 untuk di download.. senang pula carian saya kali ini.. alhamdulillah..
lirik ini untuk anda..

Find me here
And speak to me
I want to feel you
I need to hear you
You are the light
That's leading me to the place
Where I find peace again
You are the strength
That keeps me walking
You are the hope
That keeps me trusting
You are the light to my soul
You are my purpose
You're everything
And how can I stand here with you
And not be moved by you
Would you tell me how could it be
Any better than this
You calm the storms
And you give me rest
You hold me in your hands
You won't let me fold
You steal my heart
When you take my breath away
Would you take me in take me deeper now
And how can I stand here with you
And not be moved by you
Would you tell me how could it be
Any better than this
And how can I stand here with you
And not be moved by you
Would you tell me how could it be
Any better than this
Cause you're all I want
You're all I need
You're everything.. everything
You're all I want
You're all I need
You're everything.. everything
You're all I want
You're all I need
You're everythiny.. everything
You're all I want
You're all I need Everything.. everything
And how can I stand here with you
And not be moved by you
Would you tell me how could it be
Any better than this
And how can I stand here with you
And not be moved by you
Would you tell me how could it be
Any better any better than this
And how can I stand here with you
And not be moved by you
Would you tell me how could it be
Any better than this
Would you tell me how could it be
Any better than this

Thursday, July 06, 2006

kisah hari-hari

saya suka nama saya. tak kiralah bagi sesetengah org, nama saya pelik. tak pernah jumpa. malah ada yang mengutuk nama saya di hadapan saya kerana mereka tidak kenal siapa empunya nama tersebut. saya hanya tersenyum. dan dia malu sendirian bila saya mengambil tag nama saya lalu memakainya.
semalam, seorang doctor memuji nama saya.. “a very nice name” sememangnya nice bila dibaca nama penuh saya. seakan kombinasi nama saya dan nama ayahanda ini terlalu cantik. ini kali kedua. orang yang pertama memuji nama saya ialah seorang pegawai jpj. waktu itu saya mengambil ujian lessen kereta. maka, sepanjang ujian jalan raya itu dia asyik bertanya siapa yang memilih nama saya, adik beradik lain bagaimana, dan bermacam-macam lai soalan..

dulu, saya juga kurang suka nama saya.. zaman kanak-kanak, yang warnanya hanya tujuh.. kini, warna zaman saya sudah banyak, maka.. seandainya terdapat sedikit tompok hitam, dengan senang saya mencari warna yang seakan akan sama lalu menampungnya..
selesai…

cukup la tentang nama saya..


hri ini hari pertama saya ke pejabat tanpa segala macam benda yang selalu saya tempekkan ke muka. kosong. clean. rasa sedikit janggal. tapi.. atas nasihat doctor, saya turutkan jua. semalam ke klinik pakar kulit. duduk hanya 5 minit. bercakap hnya 5 ayat.. 3 jenis ubat.. bil melebihi rm100.. ditambah pula sekeping kad.. sila datang lagi 2 minggu dari sekarang.. urgh.. urgh.. urgh..

Monday, July 03, 2006

nice guy...

saya sudah menemukan seorang nice guy..
cukup nice..
tak percaya???
ini saya senaraikan ciri2 nice guy yg saya perolehi dari seorang rakan..

1. To every guy that's said, "Sex can wait." (check)

2. To every guy that's said, "You're beautiful." (check)

3. To every guy that was never too busy to drive across town to see her. (hmm..)

4. To every guy that gives flowers and a card when she is sick. (check)

5. To every guy who has given her flowers just because. (check)

6. To every guy that said he would die for her. (check)

7. To every guy that really would. (belum dapat bukti sahih)

8. To every guy that did what she wanted to do. (check)

9. To every guy that cried in front of her. (check. tapi hnya sekali. itupun disorok. tapi saya tahu dia menangis)

10. To every guy that she cried in front of. (check. lebih dari sekali.. hahaha)

11. To every guy that holds hands with her. (check. hanya untuk melintas jalan sahaja)

12. To every guy that kisses her with meaning. (check. hanya disasarkan pada tangan sahaja)

13. To every guy that hugs her when she's sad. (check. tapi hanya peluk bahu untuk beberapa saat)

14. To every guy that hugs her for no reason at all. (check. juga peluk bahu.. beberapa saat)

15. To every guy who would give their jacket up. (check)

16. To every guy that calls to make sure she got home safe. (check. check. check)

17. To every guy that would sit and wait for her for hours just to be able to see her for ten minutes. (check)

18. To every guy that would give his seat up. (check)

19. To every guy that just wants to cuddle. (hmm..)

20. To every guy that reassured her that she was beautiful no matter what. (check. check. check)

21. To every guy who told his secrets to her. (check)

22. To every guy that tried to show how much he cared through every word and every breath. (check)

23. To every guy that thought maybe this could be the one. (check)

24. To every guy that believed in her dreams. (check)

25. To every guy that would have done anything so she could achieve them. (half check)

26. To every guy that never laughed at her when she told him her dreams. (check)

27. To every guy that walked her to her car. (check)

28. To every guy that wasn't just trying to get laid. (hmm..)

29. To every guy that actually listened. (check)

30. To every guy that gave his heart only to have it shoved back in his face. (check)

31. TO EVERY GUY THAT PRAYS THAT SHE IS HAPPY EVEN IF YOU ARE NOT WITH HER. (check. check. check. check.)


saya kira.. apa lagi yang saya mahukan.. dia lebih dari mencukupi..
rakan2 juga bersetuju..
tapi.. bila jodoh itu ditakdirkanNYA, kita hanya mampu berserah..
hanya mampu menerima segala ketentuan..
dan ketentuanNYA sekarang, saya dia dia tiada jodoh..
saya hanya berdoa..
berdoa..
dan berdoa..
agar ketentuan itu berubah..